Най-важното е да повишим качеството във висшето образование. Имаме проблем,

...
Най-важното е да повишим качеството във висшето образование. Имаме проблем,
Коментари Харесай

Акад. Денков: Няма да се откажа от идеята си за сливане на висшите училища

Най-важното е да повишим качеството във висшето обучение. Имаме проблем, че неработят системите за надзор. Системата за атестацията на учителите не работи. Ако не оправим системите за надзор няма късмет да променим качеството. Това сподели министърът на образованието акад. в предаването „ Денят онлайн “ по Нова нюз.

По думите му в някои връзки автномията във висшите учебни заведения е била огромна.

Акад. Денков разяснява, че обединяванетоето на висшите учебни заведения е част от главната цел за повишение на качеството.

Повишаване на видимостта на университетите в интернационален проект, къде се появяват в класациите. Това е развой на национална политика. Това се прави, с цел да се покаже на задграничните студенти, опциите, които българските университети оферират, добави акад. Денков.

Според Денков в дребните висши учебни заведения не могат да поддържат обучение, тъй като не могат да обезпечат преподаватели и материална база. А обединяването им с други висши учебни заведения ще увеличи качеството на образованието.

Висшето обучение е продан на хрумвания. В техническите университети всеки си има характерен профил. Те би трябвало да го запазят. Но имат и общи дисциплини. Те могат да подберат най-хубавите преподаватели с по-добро възнаграждение за образованието на студентите. Не става дума за профилираното образование. Въпросът е могат ли да се изпозлват другите преподаватели, които са пръснати във всички учебни заведения и не подсигуряват че са най-хубавите, сподели още той.

Според Денков измененията двата закона Закона за висшето обучение (ЗВО) и Закона за развиване на университетския състав (ЗРАС) би трябвало да бъдат готови идващите 3 – 4 месеца. Ще върви разискването кои са най-подходящите разновидности за висшите учебни заведения.

Образователният министър разяснява, че няма да има почивка за учениците преди 3 март.

Даването на такива дни би трябвало да бъде добре обосновано. Нашите възпитаници учат много по-малко като брой образователни дни по отношение на техни връстници в чужбина. Удължаване на учебанта година не е допустимо, заради изпитите в края на образователната година и кандидатстудентските акции, изясни Денков. 

Акад. Денков добави, че е почнало съдружно разискване за по-ранното започване на образователната година. Като се планува вместо на 15 да стартира сред 5 и 7 септември.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР