Най-важното е да има справедливо отношение към всички, уверена е

...
Най-важното е да има справедливо отношение към всички, уверена е
Коментари Харесай

Добрият екип следва общия интерес

Най-важното е да има заслужено отношение към всички, уверена е Катерина Шопова, шеф „ Човешки запаси “ в „ Лидл България “. Тя има над 17 години опит и експертиза в региона на HR в компании с разнообразни сфери на активност. В тях е работила за позициониране на HR като стратегически сътрудник на бизнеса при взимането на дълготрайни сложни решения, в това число свързани с промяна на бизнес модела и културата в организация. През 2020 година е определена за HR управител в премиите на Българската асоциация за ръководство на хора (БАУХ).

- Какво значи един екип да е сполучлив?

- Да споделя максимата „ Един за всички, всички за един “. Като хора ние сме разнообразни и това разнообразие е огромна полезност за фирмите, защото дава разнообразие от гледни точки и решения даже на заплетени обстановки. Въпреки чисто човешките ни разлики екипът е мощен, когато гледа в една посока и може да се сплоти към общи философия, полезности и задача, с цел да реализира задачите си. Точно подобен е и този на Lidl, от който имам щастието да съм част.

- Как се построява добре работещ екип? Има ли съответни правила, които би трябвало да се следват?

- Най-важното е да има заслужено отношение към всички, обединен метод и ясни условия. Друг основен миг е ефикасната и открита връзка, която основава доверие и сплотява хората. Това още по-силно се затвърди като водещ приоритет по време на пандемията. Тя ни сподели, че хората имат потребност от живо другарство и физически контакт, с цел да обменят хрумвания и да се усещат свързани. Затова, когато работата от разстояние се трансформира в съществена за някои позиции, тя се оказа ефикасна за резултатите и ръководството на времето, само че не и за екипния дух.

Силен тласък при поощряване на екипността е празнуването на общите триумфи. Тази година в Lidl направихме вътрешна акция за отбелязване на третото подред отличие Top Employer, което ни подреди измежду най-хубавите работодатели в Европа. Всеки чиновник получи картичка с признателност за приноса и алегоричен подарък с идея в поддръжка на хората с увреждания. Този вид шерване на триумфа генерира доста позитивна сила вътре в компанията и горделивост от принадлежността към сполучливия екип на „ Лидл България “.

Други детайли от формулата на триумфа са дисциплината, работата и постоянството, тъй като един сполучлив екип е като добре сработен отбор по художествена гимнастика. Покрай щерка ми Божидара, която е на 12, имах опция да следя от близко по какъв начин се построява подобен тим и приликите се постановиха естествено. Трябва всички да са уверени, че груповият интерес е над самостоятелния, да са подготвени да упражняват настойчиво и отдадено, с цел да реализиран синхрон. Тогава всички виждат хубостта в отличното осъществяване и са задоволени.

- Какво е нужно, с цел да работят хората добре и дейно дружно, и по какъв начин работодателят може да им го обезпечи?

- Важно е да имат мощен водач, който да ги сплоти и стимулира, да сътвори за тях оптимално насърчаваща среда за развиване и разрастване на капацитета, да им дава положителен персонален образец. За да промотираме вътрешно точно подобен жанр дейно и вдъхновяващо водачество, в Lidl сме въвели управителна харта за ръководство, наречена „ Нашите 5 “, която „ живеем “ на процедура и която се демонстрира непрекъснато в ежедневната ни работа.

Ключово, несъмнено, е и работодателят да обезпечава допустимо най-хубавите работни условия. В Lidl демонстрираме на чиновниците си, че ги ценим и посредством цялостното си предложение към тях като шеф. То включва както положителната заплата и спомагателните придобивки, по този начин и опциите за образование, развиване, присъединяване в разнообразни планове, топ оборудването, което им предоставяме, и други

- Какви принадлежности и практики прилагате в Lidl, с цел да насърчавате екипната работа, и то на толкоз доста хора?

- Формирането на сполучлив тим от чиновници минава през разнообразни етапи, изисква време, самообладание и неизменност. Още повече при спецификата на нашия бизнес, който се развива в 50 града в България и има екип, който непрекъснато се разраства и към този момент обгръща близо 4 хиляди индивида. Вече загатнах някои основни детайли – непрекъснатата връзка, ролята на водачите, шерването на общи полезности и празнуването на триумфите, поддръжката за развиването и ученето.

Важен инструмент е структурираният развой по онбординг, който имаме за всички позиции. Особено значим е той в магазините ни, тъй като интегрира новите хора в компанията и ги учи на процедура какво е належащо, с цел да дават високия и одобрен стандарт на обслужване на нашите клиенти. Работещ инструмент, който също постоянно използваме, е търсенето на противоположна връзка от чиновниците.

Ежегодно организираме вътрешно изследване на настройките, наречено „ Пулсът на Lidl “, което следи тематики като склонността за рекомендация на компанията, задоволеност от работни условия и други Според последните резултати 84% от участвалите са удовлетворени от работата с директния си началник, а близо 80% са задоволени от работата си в Lidl и биха предложили компанията като шеф. Търсим хрумвания от чиновниците и за усъвършенстване на разнообразни вътрешни процеси. Те могат да дават предложенията си в нашия „ Идеен център “, като най-хубавите оферти се награждават с финансов бонус и се осъществят. Имаме вътрешни канали за връзка, в които организираме игри, споделяме фотоси и страсти. Всичко това ни оказва помощ да се усещаме като същински самоотвержен екип – определение, което пристигна от самите чиновници на Lidl в границите на процеса по дефиниране на EVP (Employee Value Proposition) на компанията.

- Кое е по-важно в бизнеса – екипът да реализира положителни резултати или средата в него да е мотивираща и спокойна? Цифрите ли са по-важни или атмосферата?

- В Lidl имаме вяра, че по-важна е атмосферата в екипа – в случай че тя е вярно конструирана, ще докара дълготрайно до положителните числа и триумфи. Когато създаваш среда на доверие, съдействие, поддръжка и връзка, осигуряваш опция на хората да разпрострат капацитета си и ги насърчаваш всекидневно да дават най-хубавото от себе си. Това по натурален метод се отразява позитивно върху бизнеса, тъй като точно хората с ангажираността и мотивацията си са тези, които могат да обезпечат конкурентно преимущество на компанията. В Lidl да вземем за пример сме единствените в бранша, които осигурихме на чиновниците ни опция да почиват на Великден, като затворихме магазините си. Ясно е, че от позиция на бизнеса това е евентуална загуба на оборот, само че ние знаем, че за хората е значимо да бъдат със фамилиите си на празника и че това е скъпо.

Веселин Антов. Текстът е оповестен в бр.8/22 на списание " Мениджър "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР