Най-важно е влизащите в България граждани от Украйна да изберат

...
Най-важно е влизащите в България граждани от Украйна да изберат
Коментари Харесай

Гьоков: Важно е украинските граждани да изберат с какъв статут искат да пребивават в България

Най-важно е влизащите в България жители от Украйна да изберат с какъв статут желаят да обитават, с цел да можем да им предложим най-адекватните ограничения за поддръжка. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков пред публицисти, откакто се срещна с работата на мобилния пункт на Агенцията по заетостта в Русе на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Дунав мост “ дружно с кмета на община Русе Пенчо Милков и регионалният шеф Анатоли Станев.

Служителите на локалното бюро по труда към този момент трета седмица съветват украинските жители за опциите да стартират работа у нас. Важна стъпка от тяхната активност е съставянето на профил на всеки искащ да стартира работа. Това се случва посредством попълване на анкета, в която се събират данни за уменията, професионалния опит и образованието на търсещите работа. Профилите ще бъдат предлагани на работодатели в България, които имат нужда от работна ръка.

„ Службите на Министерството на труда и обществената политика са готови да спомагат, като незабавно след попълването на документите се търси и уместно работно място “, изясни министър Гьоков. Той посочи, че осведомителната база на Агенцията по заетостта е национална, което дава опция работното място да се съобрази с обитаемото място, към което украинските жители желаят да се насочат.

„ Работодателите в България обичайно търсят служащи в ИТ бранша. Търсят се още експерти в инженерни дисциплини, химици, строители, шивачи “, сподели министър Гьоков.

Той напомни, че от 1 април минималната работна заплата ще се усили от 650 на 710 лева и добави, че Министерството на труда и обществената политика работи по подготовката на механизъм за определянето на нейната стойност в бъдеще по справедливи стопански индикатори.

Директорът на бюрото по труда в Русе Венелина Пенчева заяви, че все още от влизащите в страната през българо-румънската граница 51 украинци са съветвани за започване на работа в България. Вече има и случай, в който е уредено работно място за инженер, който следва да се срещне с работодателя, оповестил свободната позиция и да стартира работа.

var width = window.innerWidth || document.documentElement.clientWidth || document.body.clientWidth; window.googletag = window.googletag || {cmd: []}; googletag.cmd.push(function() { googletag.defineSlot(`/401112551/m.fakti_post_2`, [[728, 90], [300, 100], [660, 250], [750, 200], [336, 280], [300, 250], [320, 50], [600, 250], [300, 600], [300, 75], [320, 100], [750, 300]], `div-gpt-ad-1646992589137-0`).addService(googletag.pubads()); googletag.pubads().enableSingleRequest(); googletag.pubads().collapseEmptyDivs(); googletag.enableServices(); }); googletag.cmd.push(function() { googletag.display(`div-gpt-ad-1646992589137-0`); });

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР