Най-важно е влизащите в България граждани от Украйна да изберат

...
Най-важно е влизащите в България граждани от Украйна да изберат
Коментари Харесай

Министър Гьоков: Важно е украинските граждани да изберат с какъв статут искат да пребивават в България

" Най-важно е влизащите в България жители от Украйна да изберат с какъв статут желаят да обитават, с цел да можем да им предложим най-адекватните ограничения за поддръжка “. Това сподели министърът на труда и обществената политика Георги Гьоков пред публицисти, откакто се срещна с работата на мобилния пункт на Агенцията по заетостта в Русе на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост “ дружно с кмета на община Русе Пенчо Милков и регионалният шеф Анатоли Станев.

Служителите на локалното бюро по труда към този момент трета седмица съветват украинските жители за опциите да стартират работа у нас. Важна стъпка от тяхната активност е съставянето на профил на всеки искащ да стартира работа. Това се случва посредством попълване на анкета, в която се събират данни за уменията, професионалния опит и образованието на търсещите работа. Профилите ще бъдат предлагани на работодатели в България, които имат нужда от работна ръка.

" Службите на Министерството на труда и обществената политика са готови да спомагат, като незабавно след попълването на документите се търси и уместно работно място “, изясни министър Гьоков. Той посочи, че осведомителната база на Агенцията по заетостта е национална, което дава опция работното място да се съобрази с обитаемото място, към което украинските жители желаят да се насочат.

" Работодателите в България обичайно търсят служащи в ИТ бранша. Търсят се още експерти в инженерни дисциплини, химици, строители, шивачи “, сподели министър Гьоков.

Той напомни, че от 1 април минималната работна заплата ще се усили от 650 на 710 лева и добави, че Министерството на труда и обществената политика работи по подготовката на механизъм за определянето на нейната стойност в бъдеще по справедливи стопански индикатори.

Директорът на бюрото по труда в Русе Венелина Пенчева заяви, че все още от влизащите в страната през българо-румънската граница 51 украинци са съветвани за започване на работа в България. Вече има и случай, в който е уредено работно място за иженер, който следва да се срещне с работодателя, оповестил свободната позиция и да стартира работа.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР