Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме.

...
Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме.
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: ЦИК не изпълнява нито политическа поръчка, нито нареждане на ДАНС

Най-важно е в неделя всички ние да отидем да гласуваме. Избирателното ни право ще бъде обезпечено с гласоподаване посредством хартиени бюлетини, тъй че всеки един гласоподавател, който евентуално към този момент е формирал своята воля и е направил своя избор, да отиде до изборните секции и даде своя глас. Трябва да има изборна интензивност, когато избираме органите, които ръководят страната, общините, кметствата.
Всичко по тематиката: Местни избори 2023 390
Това съобщи в студиото на " Денят стартира с Георги Любенов " ръководителят на ЦИК.

По отношение на разразилия се скандал през вчерашния ден, Нейкова сподели, че на 26 октомври вечерта е получила кореспонденция от ДАНС. Тя е била известена, че преписката е била връчена на президента, премиера, ръководителя на Народно събрание и в нея се съдържа информация за непозволени дейности на заместник-министър на електронното ръководство, свързани със сигурността на машинното гласоподаване.

" Първите ми дейности бяха да се свържа с останалите, до които беше адресирана тази информация. На 27 октомври продължиха тези диалози и по обяд бяхме поканени на среща при ръководителя на Народно събрание. Там беше цялото управление на ЦИК, участваха представители на парламентарно показаните партии и обединения, като се изключи една, вицепремиерът Мария Габриел и министърът на електронното ръководство. Той сподели, че не е завършила процедурата по засвидетелствуване на сходството, по този начин както изисква Изборния кодекс и че той няма да подпише такова решение ", изясни ръководителят на ЦИК.

Нейкова разясни, че до нощес са очаквали писмото от Министерството на електронното ръководство и от неговото наличие е станало ясно, че все още не е издадено решението, което да е подписано от ръководителите на Министерството на електронното ръководство, Българския институт по стандартизация и Българския институт по метрология.

" Имайки поради информацията, съдържаща се в отчета на ДАНС, информацията, която получихме на срещата при ръководителя на Народно събрание, както и това до взимане на решение, че нямаше изпратено решение за засвидетелствуване на сходството, според Изборния кодекс, ЦИК взе това решение. Доверието в изборния развой е извънредно значимо. Информацията от отчета на ДАНС съдържа данни, които допускат съмнение в изборния развой и компрометиране на машинното гласоподаване ", уточни Некова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР