Най-важно е да видим каква ще бъде структурата на представителството

...
Най-важно е да видим каква ще бъде структурата на представителството
Коментари Харесай

Проф. Румяна Коларова: И след изборите шансовете да се състави правителство ще са доста малки

Най-важно е да забележим каква ще бъде структурата на представителството в идващото Народно заседание, което сега въпреки всичко е прекомерно рано да предвиждаме, само че в случай че се резервира това изрично и коренно опълчване на блока, който се пробват да скрепят предизборно „ Продължаваме промяната “ и „ Демократична България “, възможностите да се сформира държавно управление са много дребни. Това сподели в изявление за БГНЕС политологът проф. Румяна Коларова.

По думите ѝ всички въпроси, свързани с изборната интензивност, все още са неуместни, защото въпреки всичко ни разделят два месеца от предварителните парламентарни избори. „ Така, че на въпроса за изборната интензивност, ще би трябвало да отговаряме даже и последната седмица, тъй като е реалност, че има забележителна група гласоподаватели, които освен вземат решение за кого да гласоподават в последния миг, само че те и вземат решение дали да гласоподават или не, в последния миг “, съобщи проф. Коларова.

Според нея е ясно, че поръчката на Национална движение „Симеон Втори" е знак за спадащата поддръжка за новопоявилите се през 2021 година партии и надлежно Национална движение „Симеон Втори" разчитат, че част от тези гласоподаватели, които явно не желаят да гласоподават нито за ГЕРБ, нито за другия полюс, да вземем за пример Българска социалистическа партия, както и за Движение за права и свободи, ще се ориентират към тях. „ Но дали това ще се случи, не знам, тъй като е доста мъчно и е много необикновено хора, които са дали своят вот за нови партии, в този момент да гласоподават за една партия, която в действителност от от дълго време към този момент си е отишла от политическата сцена “, счита политологът.

Проф. Коларова разяснява, че Българска социалистическа партия съумява да притегли назад част от електората си, който беше отлят към „ Възраждане “ и вероятно към Политическа партия. „ Дали това ще се случи, е рано да твърдим и да спекулираме, само че по този начин или другояче си мисля, че „ Възраждане “ предизборно надали имат доста блестяща вероятност “, уточни тя.

А що се отнася до „ ИТН “, политологът е на мнение, че в политиката шансът нормално един път каца на рамото на такива обединения. „ С предходния референдум те несъмнено задвижиха един механизъм, който им даде пиедестал “, добави проф. Коларова и изясни, че в този момент болшинството от техните гласоподаватели гледат на Има Такъв Народ като на забавна идея, която обаче няма място в Народното събрание. „ Защо няма място в Народното събрание? Защото хората гласоподават за парламент с желанието да бъдат ръководени, с желанието да се образува държавно управление, от в този момент е ясно, че Има Такъв Народ няма с кого да образува държавно управление. Така, че от тази позиция те са новобранци и всички последващи избори ги вършат от ден на ден и повече новобранци “, означи тя.

Политологът акцентира, че Има Такъв Народ са имали някаква вяра, че с разобличаването на Политическа партия ще получат бонус, само че това нормално не се случва, тъй като тогава, когато има спор сред някогашни съдружни сътрудници, губят и двете страни. Тя е безапелационна, че колкото повече се доближаваме до локалните избори, толкоз по-малко евентуално е да се образува коалиция, да вземем за пример сред ГЕРБ и Българска социалистическа партия. „ Защото е ясно, че на локално равнище ГЕРБ и Българска социалистическа партия са доста мощна конкуренция. Дори си мисля, че прекомерно малко евентуално е и при краткотрайно преходно държавно управление те да се договорят. Същото е, несъмнено, и с Движение за права и свободи. А що се отнася до Политическа партия и Демократична България, там обстановката е ясно – те ще работят предвид на локалните избори, което значи, че няма да желаят да вършат коалиция с ГЕРБ “, разяснява още политологът.

„ За мен най-големият въпрос, когато мислим за резултатите, е обвързван с това желание те да създадат коалиция, тъй като в случай че те създадат коалиция и са първа политическа мощ, е пределно ясно, че те няма да желаят да създадат кабинет. А в случай че като първа политическа мощ не създадат кабинет, ги чака ориста на Има Такъв Народ “, уточни проф. Коларова, като съобщи, че в случай че не станат първа политическа мощ, това ще бъде пагубно за Политическа партия. Според нея от стратегическа позиция щеше да бъде, в случай че Политическа партия и Демократична България се бяха обединили предизборно през есента на 2021 година или през есента на 2022 година Сега, по думите ѝ, Политическа партия не просто ще изгубят електорат, а към този момент са изгубили, и точно това е повода да се сплотяват с Демократична България.

Едно сходно обединяване сега, разяснява още политологът, е положително за Политическа партия, само че не и за Демократична България. Проф. Коларова изрази мнение и за служебните кабинети на Румен Радев. „ Разликата с предходните два кабинета е, че бяха предизборни кабинети, те интензивно се намесваха в изборите, задачата им беше преизбирането на президента, и работеха непосилен в тази посока, доста интензивно, доста нападателно, с всички сили “, сподели тя и добави, че в този момент този кабинет се пробва да стабилизира ръководството, което обаче дефинира като „ сизифовски труд “. „ Ако търсят някакъв тип стабилизация, те би трябвало да я търсят в държавните чиновници, а държавните чиновници Политическа партия ги уволни “, напомни политологът и посочи, че и в предходните два служебни кабинета на Радев също уволняваха държавни чиновници, поставяйки им етикета „ гербери “. „ В този случай опитът да стабилизират ръководството след Кирил Петков, води до такава степен, че ги упрекват в реституция, обаче в случай че не го създадат, обстановката ще бъде отвън надзор. Както министрите и Гълъб Донев, по този начин и Радев, си дават сметка, че обстановката е много сериозна в доста връзки, има потребност от крепко администриране “, означи проф. Коларова, като акцентира, че това е нещо, което предходните две държавни управления на Радев не правеха, а в противен случай, тяхната съществена цел беше да изчегъртват ГЕРБ.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР