Най-важният проект на Пловдив и още 40 населени места за

...
Най-важният проект на Пловдив и още 40 населени места за
Коментари Харесай

Проектът за водоснабдяването на Пловдив от язовир Въча става приоритетен за държавата

Най-важният план на Пловдив и още 40 обитаеми места за снабдяването с чиста питейна вода от каскада Въча-Доспат ще бъде разгласен за предпочитан от страната. Това стана ясно след среща в Областна администрация, на която участваха районният министър Йордан Шиков, кметът  Здравко Димитров, регионалният шеф Ангел Стоев и други представители на властта.
Прочетете още
Министър Шишков съобщи, че първата съответна стъпка, която ще бъде подхваната е съставяне на междуведомствена работна група, в която да се включат представители освен на районното министерство, само че и на околната среда и енергетиката. След това с акт на министерски съвет обектът ще бъде разгласен от национално значение.

Ангел Стоев сподели, че този план е на повече от 40 години, като до този миг работата е била на парче, като страната би трябвало да бъде водещ участник към неговата реализация. По думите му качеството на водата в Пловдив и другите обитаеми места е с не положителни индикатори, които непрекъснато се утежняват. Самата система за водоснабдяване пък е на лимита на своя физически потенциал, заради това е нужно да се подхващат бързи стъпки за рестартирането на този план. Той визира освен Пловдивска област, само че и Хасковска област, където е един от най-тежките проблеми с качеството на водата. Регионалният министър съобщи, че с този акт служебният кабинет ще даде небосвод да идващото постоянно държавно управление.

След като бъдат направени всичките разбори, ще бъде направено техническо задание за тъкмо и ясно планиране. Един от вероятните източници на финансиране, съгласно Шишков, е посредством българския ВиК холдинг, само че по тази причина се изисква законодателна смяна, която да разреши сдружението да влага в сходен вид планове.

Техническото задание ще бъде само за довеждащия тръбопровод от Въча към Пловдив, като няма да включва водоснабдителната мрежа на Пловдив и другите обитаеми места.

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР