Най-важният ни приоритет в сектора е гарантирането на енергийната сигурност

...
Най-важният ни приоритет в сектора е гарантирането на енергийната сигурност
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: НЕК продължава да плаща заема за „Цанков камък“

Най-важният ни приоритет в бранша е гарантирането на енергийната сигурност на страната. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова на конференция за главните целите от управническата стратегия на държавното управление в бранш „ Енергетика “ за интервала 2017-2020 година, представена от Фокус.

„ Той ще се реализира посредством продължение на изследванията в надълбоко Черно море. В извънредно напреднала фаза са изследванията на блок "Хан Аспарух ", чакаме напълно скоро да бъден даден старт на втория изследователски сондаж “, изясни тя.

„ Приоритетите ни значително не престават това, което успяхме да реализираме в бранша в границите на предходния управнически мандат. Поехме бранша в извънредно тежко финансово положение, безусловно във финансов колапс “, сподели Теменужка Петкова.

„ Успяхме с много ограничения, извънредно огромна роля изигра и българският парламент, бяха направени значими промени в Закона за енергетиката, които разрешиха секторът да бъде нормализиран “, съобщи тя.

„ Изключително значим детайл от енергийната сигурност на страната е построяването на междусистемните връзки на България със прилежащите страни. Това са интерконекторите с Гърция, Сърбия, Турция и издигнатата към този момент връзка с Румъния “, уточни министърът.

„ Без построяването на изчезналата инфраструктура няма по какъв начин да подсигуряваме опция за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ, няма по какъв начин да се подсигурява и енергийната ни сигурност “, сподели още Теменужка Петкова.

Цанков камък

"Приблизително към 200 млн. бяха разноските, които са осъществени без да бъдат извършени публични поръчки при съществуване на законови учредения за това. През 2012 година като шеф на Агенцията за държавна и финансова ревизия извършихме поредност от инспекции в НЕК, една от тях беше обвързвана с плана „ Цанков камък “. Знам сигурно, че договорът е подписан през 2003 година с австрийската акция „ Алпина “, не е извършена социална поръчка, тъй като става въпрос за интернационално съглашение “, изясни тя.

„ Има значимо „ само че “, което би трябвало да се знае - през 2005 година се подписва допълнение №3 и се правят спомагателни разноски за изместване на пътя Девин-Михалково. Договорената цена за тези действия е 41 млн. евро. Установихме, че при този вид дейности е налице нарушаване в законодателството по отношение на публичните поръчки “, уточни Теменужка Петкова.

„ Прокуратурата ще каже кои са виновните лица. В отчетите ясно са посочени интервали, лица и дейности “, съобщи министърът.

„ Извършва се планов ремонт, обвързван с коритото на река Гащня и ремонт, обвързван със самия Водноелектрическа централа, на щета на геомембраната на язовира “, разясни Теменужка Петкова.

„ НЕК продължава да заплаща заема за „ Цанков камък “ към няколко банки, този заем ще бъде заплатен в края на 2019 година. НЕК влага към половин милиарда личен запас. Целият негатив от този план се поема от НЕК “, съобщи енергийният министър.

„ Когато някой пита за какво НЕК е в такова положение, какво се е случило с българската енергетика и какъв брой добре е била НЕК преди, а какъв брой зле в този момент, би трябвало да се върнем обратно във времето да забележим кой какво е направил “, сподели още Теменужка Петкова.

Газоразпределителен център

До края на месец август ще бъде даден стартът на публичната поръчка за избор на реализатор, който да направи предпроектно изследване за газоразпределителен център. Това сподели министър Петкова.

„ По плана за създаване на газоразпределителен център на територията на България работим с Европейска комисия още от края на 2015 година. Европейска комисия го поддържа безапелационно, преди броени дни получихме писмо, в което комисар Мигел Каниете, декларира поддръжка за този план. Комисията даде финансиране за предпроектното изследване “, изясни тя и добави, че изследването ще даде отговор на няколко значими въпроса, свързани с чисто техническата част на концепцията, ще се даде изясненост и за финансовите параметри на плана.

„ Забавихме се известно време с възлагането на публичната поръчка, тъй като искахме от Европейска комисия да ни бъде дадена опция за смяна на параметрите “, разяснява Теменужка Петкова.

„ Европейска комисия даде зелена светлина и сега се трансформира техническото задание на публичната поръчка “, посочи тя. „ Надяваме се в границите на 6 до 7 месеца процедурата по подготовката на изследването да бъде завършена, което ще даде по-нататъшно развиване на този извънредно значим план “, сподели още министърът.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР