Най-важният хормон на съня е мелатонинът, който се произвежда от

...
Най-важният хормон на съня е мелатонинът, който се произвежда от
Коментари Харесай

Този плод е отличен в борбата с Алцхаймер и Паркинсон

Най-важният хормон на съня е мелатонинът, който се създава от нашата епифизна жлеза. Колкото по-дълъг е сънят, толкоз повече ще има мелатонин, който също въздейства върху женските хормони и оказва помощ за контролиране на менструалния цикъл.

Този хормон се бори и против нервната недъгавост, ускорена по време на заболяването на Алцхаймер или Паркинсон.

Производството му в организма е най-високо преди пубертета, а по-късно се стабилизира до 40-годишна възраст. След 90-годишна възраст равнищата на мелатонин понижават.

Учените са разкрили, че субстанции, които въздействат на мелатонина, могат да бъдат открити и в храната. По-специално, серотонинът и антиоксидантите, открити в някои плодове, могат да ни оказват помощ да заспим по-лесно, да спим по-дълго и да се разсънваме по-рядко.

Такъв е казусът с черешите, както и с кивито, което се предлага за по-дълъг интервал от годината.

Най-важният хормон на съня е мелатонинът, а неговият предходник е серотонинът. Ето за какво преди лягане би трябвало да ядете киви и череши, които го съдържат.

Уникалният химичен състав ги прави потребни за всички, които имат проблеми със съня. Серотонинът в действителност е предходник на мелатонина.

Изследванията демонстрират, че е задоволително да ядете киви един час преди лягане, всяка вечер в продължение на четири седмици. Благодарение на това при извършено изследване станало ясно, че една трета от интервюираните заспивали доста по-рано и се събуждали доста по-рядко.

Според откривателите, общото време за сън на субектите, както и успеваемостта на съня и количеството отмора, са се нараснали доста, написа zdrave.to.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР