Най-важните парламентарни избори в Европа за 2017г. приключиха в неделя

...
Най-важните парламентарни избори в Европа за 2017г. приключиха в неделя
Коментари Харесай

Германските избори - най-важното след вота

Най-важните парламентарни избори в Европа за 2017г. завършиха в неделя в Германия. Ангела Меркел завоюва задоволително, с цел да опита да стане канцлер за четвърти следващ мандат. Но успеха на консервативния съюз ХДС/ХСС е много по-малка спрямо предходния избор от 2013г. и това ще се отрази на бъдещето на страната и на Европейския съюз.

Ето главните моменти от неделните избори за Бундестаг:

Телевизионните прогнози към 24 часа на 24 септември (в скоби е резултатът от 2013г., след което е разликата в пунктове по отношение на 2017г.):

ARD/INFRATEST DIMAP

ХДС/ХСС - 32.9 (41.5) -8.6
ГСДП - 20.6 (25.7) -5.1
Зелените - 8.9 (8.4) +0.5
" Свободни демократи " - 10.6 (4.8) +5.8
Лявата партия - 9.1 (8.6) +0.5
" Алтернатива за Германия " - 13.0 (4.7) +8.3

ZDF/ELECTORAL RESEARCH GROUP

ХДС/ХСС - 32.9 (41.5) -8.6
ГСДП - 20.7 (25.7) -5.0
Зелените - 9.1 (8.4) +0.7
" Свободни демократи " - 10.4 (4.8) +5.6
Лявата партия - 8.9 (8.6) +0.3
" Алтернатива за Германия " - 13.0 (4.7) +8.3

Ангела Меркел може да е канцер за рекорден четвърти път (само Хелмут Кол и Конрад Аденаур са реализирали подобен успех).

ХДС и баварските им сътрудници от ХСС печелят дружно 218 депутатски места от общо 631. Консервативният блок остава най-големият в Бундестага, само че доста понижава известността си от 41% преди четири години до най-лошият резултат от 1949г. насам. В някогашната Западна Германия спадът на поддръжката е с 8.2 пункта, а в някогашната Германска демократична република - с 12.2 пункта. Резултатът е разочароващ и вещае за Меркел лимитирани благоприятни условия във вътрешната и външната политика.

ГСДП на Мартин Шулц се срина до едвам 20% и 138 депутати. Досегашният съдружен сътрудник в държавното управление побърза да разгласи, че излиза в съпротива. Социал-демократическата партия губи в западните провинции съвсем 6 пункта от поддръжката през 2013г., а на изток - 3.4 пункта. Това е най-слабият ѝ резултат в следвоенната история на Германия и след краха на френските социалисти и недоверието към английските лейбъристи затвърждава наклонността на сериозна рецесия в европейската обичайната левица.

Антиимигрантската " Алтернатива за Германия " освен за пръв път попада в Народното събрание , само че и с 13% от гласовете ще бъде трета мощ с 87 депутати, откакто до момента имаше единствено представители в 13 от 16-те федерални провинции, само че не и в Бундестага. Това е съществено разбъркване на пластовете в немската политика и въпреки никой да не желае да прави съюз с AfD, тя може да промени тона и динамичността във федералния парламент. Партията придърпа над 2 милиона гласоподаватели от обичайните партии вляво и вдясно, като в земите на някогашната Германска демократична република стана втора по известност след консерваторите и добави там 15.6 пункта към досегашните си резултати. На запад за AfD са дали своят вот с 6.5 процентни пункта повече гласоподаватели.

Либералните " Свободни демократи " взимат малко над 10% и 69 депутати. Те удвоиха резултата си от изборите през 2013г., прибавиха 5.3 пункта в провинциите на изток и 6.3 пункта на запад, завърнаха се в Народното събрание и дружно със Зелените (9% и 61 депутати) дават късмет за тройна ръководеща коалиция, защото дружно с Меркел събират депутати над прага на болшинството - 316 гласа. Подобен съюз е изпробван на провинциално равнище, само че в никакъв случай на национално.

Зелените са разочаровани , тъй като на процедура повториха резултата си от преди четири години, добавяйки по към 1-1.3% в източните и в западните провинции. Една от аргументите е, че се пробваха да водят лява политика в миг, когато ГСДП изостави лявоцнтристките си позиции и опита да се върне към нормалното си място в по-лявата част на политическия набор.

Шестата партия в новия парламент ще е Лявата партия на някогашните комунисти от Германска демократична република и радикални леви групи от Западна Германия. С към 9% от гласовете тя ще има 57 депутати. Макар постоянно да е била нишова политическа мощ с обезпечен носталтично надъхан електорат, в този момент и тя ще би трябвало съществено да проучва изборите, тъй като изгуби съвсем половин милион гласоподаватели в интерес на " Алтернатива за Германия ". Докато в западните провинции тя даже регистрира 1.4 пункта усъвършенстване на остарелия резултат, в някогашната Германска демократична република, където е главната ѝ база, губи 6.2 пункта.

В обществените мрежи незабавно се зароди придвижване # 87Prozent , символизиращо, че подобен % от гласувалите не са подкрепили " Алтернатива за Германия " и остават съперници на расизма, ксенофобията и неонацизма и последователи на толерантността и " разнообразна Германия ".

Преговорите за тройна коалиция ХДС/ХСС- " Свободни демократи " -Зелени може да се окажат комплицирани , само че не и невъзможни за реализиране на триумф. И трите ще би трябвало да създадат съществени взаимни отстъпки, само че това сега е единственият изпълним вид за ръководство пред алтернативата за предварителни избори. Освен това изкушението да се ръководи най-голямата стопанска система в Европа е задоволително мощен претекст за по-малките партии.

В дебата на водачите след изборите AfD даде обещание да бъде " градивна съпротива ", до момента в който пред централата на партията в Берлин стотици демонстрираха с плакати " Нацистите се върнаха в Народното събрание ".

Мартин Шулц беше ту в отбранителна, ту в атакуваща позиция и настоя новото държавно управление да не отстъпва нищо на Англия за Брекзит, в това число за двугодишния директен интервал, който министър председателят Тереза Мей изиска от сътрудниците си в петък.

Кристиан Линднер, водачът на " Свободните демократи ", изрично отхвърли самодейността на френския президент Еманюел Макрон да се реформира еврозоната с общ бюджет и фискални прехвърляния сред страните членки, достигащи 60 милиарда евро.

Избирателната интензивност тази година (по данни на ZDF) бе даже по-висока от предходния път - 76.5% против 71.5%.

Курсът на еврото предстоящо се оказа под напън и при започване на азиатската търговия единната валута поевтиня с 0.4%, главно поради упованията Меркел мъчно да сглоби коалиция и тя да просъществува цялостен мандат.

Водещите индустриални сдружения в Германия приканиха към бързо начало на съдружните договаряния и образуването на устойчиво държавно управление, с цел да получат фирмите ясни сигали за новата посока и да се избегнат вреди за бизнес климата.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Изборите в Германия (151)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР