Най-важната задача беше да осигурим природен газ за София за

...
Най-важната задача беше да осигурим природен газ за София за
Коментари Харесай

Бездействието на кабинета Петков остави 680 млн. лв. задължения за газ на софиянци

„ Най-важната задача беше да осигурим природен газ за София за целия отоплителен сезон, защото имахме контракт само до края на годината. Свършената досега работа дава опция обещанията да се трансфорат в нещо съответно - контракт за доставка на природен газ за цялата 2023 година “ Това съобщи ръководителят на Столичния общински съвет Георги Георгиев в ефира на „ Денят ON AIR “. 

По думите му задълженията на „ Топлофикация “ не са опростени.

„ От една година сигнализираме, че бездействието на държавното управление на Кирил Петков води до вреди за софиянци. За една година те се показват в 480 млн. лева  непокрита разлика в цената - в повишаването на природния газ, която остава за сметка на софиянци “, разясни той, като добави, че повишаването на синьото гориво от януари 2021 година до през днешния ден е 1000%.

„ За част от тези 1000% страната дължи отплата в размер на 340 млн. лв.. Вместо да ги заплаща на „ Топлофикация “, а тя на „ Булгаргаз “ и БЕХ, в действителност се прави прихващане по силата на едни тристранни контракти.  Другите 340 млн. лв. се дължат на „ Топлофикация “, тъй като създава екологична електрическа сила “, установи Георгиев.

Според ръководителя на СОС отговорностите на сдружението все още са на половина по-малко.

„ 40% по-високи сметки наложи КЕВР от 1 юли. Хората занапред ще усетят новата цена със стартирането на отоплителния сезон. Вторият пострадал е самото сдружение, тъй като буфера остава там “, разяснява още той.

Георгиев моли КЕВР да не подвига цената на тока за следващ път от 1 януари, като уточни, че „ господин Иванов е доста рационален мъж с опит “ и сигурно ще откри друго решение.

„ Начинът е интернационална водеща компания да влага в „ Топлофикация “, с цел да може 30-годишните мощности  да бъдат сменени с когенерации “, уточни той в отговор на въпрос по какъв начин би могло да бъде избавено сдружението.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР