Най-важната предпоставка, за да има стабилност и сигурност на Западните

...
Най-важната предпоставка, за да има стабилност и сигурност на Западните
Коментари Харесай

Радев: Стабилността в Западните Балкани идва с членството в ЕС и НАТО

Най-важната причина, с цел да има непоклатимост и сигурност на Западните Балкани и икономическо развиване, това е участието на страните в Европейски Съюз и НАТО. Това съобщи президентът Румен Радев на конференция след срещата си с президента на Черна гора Филип Вуянович в Президентския замък в Цетине, заяви Българска телеграфна агенция.

" По време на нашето председателство на Съвета на Европейски Съюз ще настояваме страните, които удовлетворяват критериите за участие, да получават ясна вероятност за своята европейска интеграция ", уточни Радев.

В това отношение Черна гора е най-напредналата в района, ние високо оценяваме вашите поредни старания и виновни позиции за участието в Европейски Съюз, означи президентът.

Той напомни, че позицията за интеграцията и европейската вероятност на Западните Балкани е приоритет и на българското държавно управление и парламент.

Радев уточни още, че България е била измежду страните, които извънредно интензивно са подкрепяли участието на Черна гора в НАТО, което към този момент е реалност.

" Готови сме да продължим да оказваме подпомагане и помощ в процесите на реформиране и образование на въоръжените сили на Черна гора, както и с съответна експертиза за преговорния развой за Европейски Съюз ", сподели Румен Радев.

Днешните диалози ме убедиха, че сред нашите две страни съществуват връзки на надълбоко доверие, дълбоки исторически и културни връзки, нашата географска непосредственост е причина за интензивни стопански връзки, съобщи българският президент.

Според него, с цел да се възползваме от този капацитет, ни би трябвало доста по-добра съгласуваност - и транспортна, и енергийна, и цифрова, с цел да може бизнесът да има по-добри условия да влага и жителите по-свободно да пътуват.

Филип Вуянович уточни, че днешното посещаване на президента Радев се провежда в интервал, извънредно значим за Черна гора, а и следва България да поеме председателството на Съвета на Европейски Съюз. Той означи, че визитата е било опция да изрази благодарността си за цялостната поддръжка, която България е оказала за влизането на Черна гора в НАТО, и поддръжката, която ще бъде оказана за европейската интеграция. Вуянович изрази и удовлетворението си, че приоритет на България по време на председателството ще бъдат Западните Балкани.

Двамата са установили, че има доста евентуални сфери за взаимоотношение - превоз, икономическо съдействие, стокообмен. Обсъдена е и опцията за директна въздушна линия сред двете страни.

Преди това президентът Радев имаше срещи и с министър-председателя на Черна гора Душко Маркович и с ръководителя наСкупщината Иван Брайович. По време на диалозите са били разисквани вероятностите за развиване на двустранното икономическо, комерсиално и капиталово съдействие, осведомиха от президентския прессекретариат.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР