Най-успешният треньор в историята на датския Брьондби Еббе Сковдал, е

...
Най-успешният треньор в историята на датския Брьондби Еббе Сковдал, е
Коментари Харесай

Почина най-успешният треньор в историята на Брьондби

Най-успешният треньор в историята на датския Брьондби Еббе Сковдал, е умрял нощес в съня си на 75-годишна възраст след дълготрайно боледуване. Сковдал е играл като бранител единствено за два клуба в кариерата си: Ванльозе и Брьондби. Под негово управление отборът завоюва четири шампионски трофеи и три купи на страната в интервала от 1988-а до 1988-а година.

Но главната му заслуга е превръщането на Брьондби в най-доминиращия датски тим през 90-те години. Също по този начин Сковдал води отбора в няколко европейски акции с постоянни сполучливи рейдове за Купата на УЕФА и класиране в групите на Шампионската лига.

Han stod bag fire mesterskaber, tre pokaltitler og historiske sejre på Anfield og i Karlsruhe.

Ebbe Skovdahl, Brøndby IF vil aldrig glemme dig
— BrondbyIF (@BrondbyIF) Работи в португалския Бенфика за един сезон (1987/88), връща се в обичания си Брьондби, а малко по-късно се мести в Шотландия, където поема Абърдийн. Най-напред отборът едвам се избавя от изпадане, само че още на идната година (сезон 2000) печели Купата на страната и Купата на Лигата, като в двата финала побеждава Селтик и Глазгоу Рейнджърс.

Под негово управление израстнаха някои от най-големите играчи на Дания, които през 1992-а година станаха и европейски първенци. Такива са Ким Вилфорт, Бент Кристенсен, Джон Йенсен, Ларс Олсен, Еббе Санд.

Семейно е обвързван с двама от най-успешните играчи на страната- братята Михаел и Бриян Лаудруп, защото е брат на майка им.

Спортната зала на стадиона на Брьондби през 2017-а година беше наречена на неговото име.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР