Най-ценният и скъп метал в света не е златото, а

...
Най-ценният и скъп метал в света не е златото, а
Коментари Харесай

Какво е родий, над 5 пъти по-скъп от златото?

Най-ценният и безценен метал в света не е златото, а необичаен и корав метал, наименуван родий, име, произлизащо от гръцкото " родон ", което значи розов, написа.

Стойността на родия е доста по-висока от цената на златото, която сега е 1850 $ за унция. Родият, който се продава за 10 300 $ за унция, в този момент има купата на най-скъпия и най-рядък метал в света.

Родият се намира в платинени или никелови руди с другите членове на металите от платиновата група. Открит е през 1803 година от Уилям Хайд Уоластън в една такава руда и е кръстен на розовия цвят на едно от неговите хлорни съединения.

Родият принадлежи към серията преходни метали и е химически нереактивен с О2, което го класифицира като доблестен метал. Това неповторимо свойство го прави съвършен катализатор, резистентен както на разяждане, по този начин и на окисление.

Със своята изключителна неотстъпчивост и точка на размразяване от 1964 градуса по Целзий (3567 градуса по Фаренхайт), родият споделя позицията си измежду металите от платиновата група, в това число паладий, осмий, платина, иридий и рутений.

Основната приложимост на детайла (консумиращ към 80% от международното произвеждане на родий) е като един от катализаторите в трипътните каталитични конвертори в колите (катализаторите пречистват изгорелите газове). Често се употребява и като покритие за бяло злато и други бижута.
 Катализатор
Източник:

Катализатор

Бижутата и часовниците са покрити с родий, с цел да се сътвори блестяща, здрава повърхнина, която е устойчива на надраскване и потъмняване.

Златото е относително несметно спрямо родия

В земната кора родият се среща единствено в 0,000037 елементи на милион, до момента в който златото е относително несметно при към 0,0013 елементи на милион, съгласно Британското кралско сдружение по химия.

Производството на родий се прави най-вече в Южна Африка, Канада и Русия, постоянно като непряк артикул от рафинирането на медни и никелови руди, съдържащи до 0,1 % от този доблестен метал. Приблизително 16 тона родий се създават годишно, с планиран ресурс от 3000 тона.

През май 2023 година Market Research Future пресметна, че пазарът на родий се чака да доближи 3,55 милиарда $ до 2030 година
 Родий
Източник:

Родий

Отбелязва се, че потребността родий, употребен в каталитични конвертори за коли, нараства заради разнообразни държавни разпореждания, прилагани в разнообразни народи за понижаване на въглеродните излъчвания.

Освен това промишлеността е очевидец на развиването на нови технологии като 3D щемпел, произвеждане на добавки и наноматериали, създавайки нови благоприятни условия за потребление на родий.

" Тъй като родият е доблестен и необичаен метал, се чака търсенето му да се усили през идващите няколко години, защото повече хора откриват многочислените му приложения ", отбелязва MRFR в своя отчет.

Той обаче предизвестява, че спрямо други метали, родият е прекомерно безценен.

" Това лимитира приложенията, за които може да се употребява, и се чака да ограничи растежа на пазара. Очаква се световният пазар на родий да се сблъска с провокации от нищожни запаси и възходящо търсене на приложения, които ще оказват напън върху предлагането му ", се споделя в отчета.
 Родий
Източник:

Родий
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР