Най-ценната българска монета бе продадена на търг в САЩ за

...
Най-ценната българска монета бе продадена на търг в САЩ за
Коментари Харесай

Продадоха най-рядката и скъпа българска монета

Най-ценната българска монета бе продадена на търг в Съединени американски щати за рекордната сума от 36 000 $ (60 000 лева). Става въпрос за сребърна двулевка с лика на цар Фердинанд, изсечена през 1916 година Извънредно рядката монета е била продадена на онлайн търг на Американската нумизматична асоциация (АНА), проведен от аукционната къща Stack`s Bowers. Софийското нумизматично сдружение е осведомено за извършения аукцион, само че няма визия от кое място се е появила монетата, оповестява вестник " Телеграф ".

Първоначалната ѝ оценка е за едвам 10-15 000 $ (16 700-25 000 лева). Поради огромния интерес обаче тя е продадена за цели 36 000 $ (60 000 лева), т.е. 2-3 пъти по-скъпо. Не се оповестява кой е новият притежател, който е подал печелившата оферта. В уеб страницата на аукционната къща се продават още към 40 български монети от разнообразни интервали след Освобождението.

В предварителната информация за скъпата монета се споделя, че тя е изсечена през 1916 година в словашкия град Кремница или във Виенския монетен двор. Твърди се, че тя е на второ място като най-добре непокътната. Двулевката от 1916 година е извънредно рядка, доста рядко се появява на пазара с сходно качество и по тази причина е доста търсена от колекционерите.

Според " Стандартният азбучник на международните монети " монетата от 1916 година е била изтеглена от обращение и претопена. Не е ясно какъв брой бройки остават в наличност. Според някои източници са оживели единствено 10 екземпляра. Други настояват, че са останали 30 бройки. Макар точният брой на оживелите екземпляри да не е прочут, ясно е, че количеството им е доста лимитирано, акцентират от Stack`s Bowers.

 

Още от ИКОНОМИКА:

Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР