Най-трудно като министър и като човек на изкуството е било

...
Най-трудно като министър и като човек на изкуството е било
Коментари Харесай

Боил Банов: Заплатите в държавните културни институти са осигурени за половин година напред

Най-трудно като министър и като човек на изкуството е било решението за затварянето на културните институти. Това сподели в Сутрешния блок на Българска национална телевизия министърът на културата Боил Банов. Макар и доста разумни, те са извънредно неприсъщи, счита той.

Беше оповестена поддръжка за самостоятелните актьори - 3 минимални работни заплати, дружно и осигуровките. При тях се има поради два месеца изключително състояние и 1 месец по-късно. При тях ще се започват доста стратегии и планове. Сериозно ще се усилят парите за основаване на нов артикул и за разпространяване на към този момент основани такива. Ще бъде продължен срокът на плановете, ще се трансформират и изискванията в частта административни разноски, които до в този момент са били 10%. Сега това перо ще се качи най-малко на 25%. Всички заети ще могат да имат заплата през плана.

Гарантирани са заплати и осигуровки за държавните културни институти за двата месеца изключително състояние плюс още до 6 месеца.

Ако се удължи изключителното състояние, ще удължим и ограниченията, ще въведем и нови. Мерките не са единствено във връзка с ограничение на обществените контакти, ограниченията в цялата страна и в стопанската система, и в частност в бранш просвета, са в последна сметка и животоспасяващи, и положителни, които дават опция за напредък и развиване, разяснява още Боил Банов.

Министърът изясни, че тези, които се възползват от мярката три месеца заплати плюс осигуровки, не може да се възползва от мярката 1 500 лв. на месец безлихвен заем. Очаква се да бъде изработен указател на свободните актьори у нас, разгласи министър Банов. Той изясни, че у нас 25% от артистите са свободни.

Ние поемаме ограничения в целия бранш и то дълготрайни, които да дават опция за развиване. Ние, че ще излезем по-бедни от тази рецесия, само че и ще излезем с много позитиви и с много вероятности за развиване. Министърът изясни, че се създава слагането на термокамери в културните институти у нас. Целта е фенът да бъде спокоен.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР