Най-точно представеното от Асен Василев може да бъде наречено насипни

...
Най-точно представеното от Асен Василев може да бъде наречено насипни
Коментари Харесай

Слави Трифонов: Заради некадърността на Асен Василев всички ние ще плащаме

„ Най-точно показаното от Асен Василев може да бъде наречено „ насипни оферти “ за бюджет. Ето някои акценти, които бяха пропуснати и от Асен Василев, и от отрасловите публицисти “, това написа водачът на Има Такъв Народ Слави Трифонов във фейсбук профила си във връзка бюджета, показан от Асен Василев във вторник.

„ Проектът за бюджет не е новаторски, а е инерционен. Не се вършат никакви старания за най-малко някакви промени в обществения бранш – размер на обществената администрация, пенсионен модел, държавните сдружения и предприятия, опазване на здравето, обучение.

От 2021 година насам се счита за „ обикновено “ да има оптимални бюджетни дефицити – 3% или над 3% (-3.9% за 2021 г.). Тоест, привикваме да харчим доста повече, в сравнение с събираме. Това е все едно всяко българско домакинство да се оказва с все по-големи потребителски заеми. Просто този финансов министър неуместно има вяра, че би трябвало да харчи незабавно всички пари, с които разполага и с които не разполага. А рационалната политика би била да няма дефицити, даже да няма Еврозона и Маастрихтски критерии.

Предвидените общи разноски са малко над 40% от Брутният вътрешен продукт (планирани 40.1%). Това прави бюджета не доста популистки, само че въпреки всичко умерено популистки. За съпоставяне: Тройната коалиция от 2005–2009 година (уж по-лява) приключи мандата си с разноски към 36% от Брутният вътрешен продукт “, написа още Трифонов.

По думите му Асен Василев е излъгал, че ще има понижение на разноските, с цел да „ се направи на модернизатор, че понижава разноски, ги съпостави с препоръчаните от служебния кабинет. Повтарям – с препоръчаните, а не с действителните “. Трифонов назова това образец за хартиено, счетоводно стъкмяване.

Ето какво още написа водачът на Има Такъв Народ:

Проектът за бюджет на Асен Василев залага и брутално изсмукване на средствата от държавните сдружения. Министерство на финансите желае да компенсира по-ниската данъчна събираемост и неналичието на промени в разходната част, като счита да прибере 100% от дивидентите на държавните сдружения. Образно казано – да им източи кръвта. Защото те няма да има какво да влагат и по какъв начин да се развиват, което ще докара по-ниската им конкурентоспособност на пазара. А това директно ще повлияе на приходите в страната.

Още нещо непоносимо. Асен Василев упражнява жесток напън върху управленията и даже инспекторите на БЕХ да се изкривят счетоводните практики и да се покаже по-висока счетоводна облага за източване на по-висок дял. Това си е чиста машинация. Тоест, със счетоводни врътки се пробват да извадят 1.5 милиарда лв. от енергетиката, с цел да му излезе на Асен Василев, на хартия, дефицитът от 3%. За задачата министърът на финансите е изпратил Агенцията за държавно финансова ревизия като бухалка да дисциплинира енергийните сдружения и да си измисли спомагателни облаги.

В духа на счетоводни врътки, Асен Василев е принудил Агенция Митници да си промени прогнозата, като завиши предстоящите доходи с 30%. Откъде, запитвам аз, ще дойдат тези 30 % нарастване, в случай, че в митниците прелестно знаят какъв е стокооборотът и какъв брой пари се чака да влязат. Тоест, тези 30% действително няма да дойдат, само че, към този момент, планът за бюджет ще е на подправени 3 % недостиг. И след това, като се окаже, че заложените раздути разноски ги няма, кой ще е отговорен? Ще ви кажа – Асен Василев и тези от ГЕРБ и Движение за права и свободи, които му дадоха власт в ръцете.

В умозаключение, финансовият министър предлага книжен бюджет цялостен със счетоводни врътки, които обаче не могат да спрат действителността и цялата неплатежоспособност на тези прогнози ще лъсне. И всички ние, жителите, ще платим цената за неговата несръчност.

Затова дублирам за хиляден път – Асен Василев в никакъв случай не трябва да допира власт.

И в последна сметка желая да ме разберете вярно – поради некадърността на този човек, всички ние, жителите на България, ще плащаме. Ние ще плащаме поради Бойко Борисов и Асен Василев.

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР