Най-тежката суша  в Тайван за последните 50 години създава допълнителни

Най-тежката суша  в Тайван за последните 50 години създава допълнителни ...

Тежка суша в Тайван може да влоши дефицита на микрочипове


Най-тежката суша  в Тайван за последните 50 години създава допълнителни рискове пред снабдяването с микрочипове по света, съобщи Уолстрийт Джърнал.

Страната, в която се произвеждат 2/3 от световната продукция на полупроводникови чипове, преминава през сериозен катаклизъм. При производството на чипове се използва  много вода. Към момента правителството успява да се справи със ситуацията, като предоставя вода  с приоритет към производствените съоръжения. Но според някои наблюдатели това няма  да продължи дълго, ако сушата се запази.

Сезонните тайфуни принципно са източник на вода за големите язовири в страната. Но миналата година такива бури почти нямаше, което води до слаби водни резерви. Затова над 1 млн. жители и бизнеси на страната са в рискова зона и пред опасност да им бъде наложен режим на водата.

„С повишаването на температурите тайфуните обичайно стават силни над Тихия океан, но се разсейват, когато достигнат тайванския бряг“, коментира Йуеи Ан Лиу, професор в Националния централен университет в Таойуан.

Това се случва на фона на глобалния дефицит  на микрочипове. По време на кризата миналата година потребителските навици се промениха, поради което голяма част от микрочиповете, които се използваха в автомобилния сектор се пренасочиха към други електрически устройства като телевизори и конзоли за видеоигри. Сега обаче, когато се очаква икономическо възстановяване, автомобилните компании не могат да си осигурят нови поръчки на микрочипове. Това е и причината основните производители да обявят рекордни инвестиции за разширяване на производствения си капацитет - тайванската TSMC например ще вложи 100 млрд. долара в тази дейност през следващите 3 години.  

 

Източник: manager.bg