Най-тежката мярка за неотклонение Задържане под стража“ определи днес хасковският

...
Най-тежката мярка за неотклонение Задържане под стража“ определи днес хасковският
Коментари Харесай

Задържаният с оръжия на „Капитан Андреево“ остава в ареста

Най-тежката мярка за неотклонение „ Задържане под стража “ дефинира през днешния ден хасковският Окръжен съд за арестувания при контрабанда на оръжия и муниции на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “. Съдът одобри, че на 15 ноември 47-годишният е направил опит да придвижи през границата от Турция в България с микробус годни огнестрелни оръжия – 35 револвера със заличени серийни номера и четири броя пълнители за тези оръжия. Ако бъде приет за отговорен законът планува наказване затвор от 3 до 10 години и санкция в размер от 20000 до 100000 лева

С микробуса „ Фолксваген “ с непозната регистрация мъжът с двойно гражданство- българско и турско, пътувал самичък от Турция за Германия. При щателна инспекция на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “ в естествени кухини на транспортното средство – в лявата врата и към двигателния отсег, митничарите намерили револверите и 3 празни пълнители за тях, като още един бил прикрит в якето на водача.

Окръжният съд взе под внимание събраните до този миг материали- пояснения на обвинения, разпитани очевидци, претършуване и изземване, както и техническа експертиза, от които се извежда обосновано съмнение, че точно обвиненото лице е създател на закононарушението, прецизират от съда. Според магистратите тезата на обвинения, че това били газови револвери, а не елементарни огнестрелни, е защитна.

Налице е заплаха мъжът да се укрие, както и да извърши друго закононарушение, смята съдът в Хасково. С претекста, че обвиненият е български жител, само че има двойно поданство, непрекъснато живее в Турция, няма трайни връзки с България и според информации от граничните управляващи пътува доста постоянно, съществявайки работа по интернационалните транспорти. Това води до извода, че е осведомен с граничния режим и поддържа връзки в други страни, отвън България, които биха улеснили едно негово отклоняване от наказателното гонене. Същевременно действието е обвързвано с транспорт на огнестрелни оръжия на територията на доста страни с последна дестинация Германия. Тези условия извеждат действителната заплаха лицето да се укрие или извърши друго закононарушение, отбелязва ХОС.

В случай на обжалване или митинг делото е планувано за разглеждане пред Апелативен съд – Пловдив за 24.11.2022 година от 10 часа.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР