Най-тежката корабоплавателна криза от десетилетия насам поставя под сериозна заплаха

...
Най-тежката корабоплавателна криза от десетилетия насам поставя под сериозна заплаха
Коментари Харесай

Световната търговия изправена пред сериозна заплаха

Най-тежката корабоплавателна рецесия от десетилетия насам слага под сериозна опасност международната търговия. Bloomberg споделя за десетки трудови нарушавания, които заплашват сигурността на корабните екипажи, както и международната верига за доставки.

Почти 20 % от 1,6 милиона моряци в света са блокирани на кораби и не могат да ги напускат в продължение на месеци. Десетки от тях в беседи за Bloomberg декларират, че са в сложна обстановка: договорите им са изтекли, а заплатите се бавят повече от два месеца. Моряците не могат да получат качествена и навременна здравна помощ. На един от корабите капитанът умира от инфаркт, а екипажът е заставен да сърханява натрупа му във фризера съвсем две седмици.

„ Това е най-тежката обстановка с кораби и екипажи, която съм виждал от десетилетия насам “, сподели Андрю Кинси, старши съветник по морски опасности в Allianz Global Corporate & Specialty. В най-хубавия случай следствията ще са закъснения в доставките, споделя той. Компаниите се пробват да върнат моряците на брега, само че доста пристанища са забранили промяната на екипажа (от 123 търговски пристанища в разнообразни страни, 45 са издали такава възбрана заради пандемията от коронавируса).

Хаосът в бранша ще има извънредно отрицателно влияние върху световните доставки, защото съгласно Световната конференция на Организация на обединените нации за търговия и развиване към 80% от международната търговия със артикули се прави по вода.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР