Най-светлият обект, откриван някога, е забелязан в далечната Вселена, известява

...
Най-светлият обект, откриван някога, е забелязан в далечната Вселена, известява
Коментари Харесай

Най-ярката и гладна черна дупка, откривана някога

Най-светлият обект , откриван в миналото, е видян в далечната Вселена , известява „ BBC “. Това е квазар яркото ядро на вселена , която се зарежда от гаргантюанска черна дупка, чиято маса е към 17 милиарда пъти по-голяма от масата на нашето Слънце . Известен като J0529-4351, мощността на обекта беше доказана при наблюденията с Много огромния телескоп в Чили .

Според учените, оповестени в списанието Nature Astronomy, черната дупка е доста „ гладна “ и всеки ден гълтам маса , равна на тази на едно Слънце . J0529-4351 в действителност е била записана в данни преди доста години, само че същинската ѝ популярност е приета едвам в този момент. Кристофър Онкен, един от астрономите от Австралийския народен университет (ANU), работещ по наблюденията на VLT, разяснява:

„ Изненадващо е, че този обект е останал незнаен до през днешния ден, когато към този момент знаем за милион по-малко впечатляващи квазари. Досега той безусловно ни е гледал в очите. “

Терминът квазар се употребява за изложение на вселена с доста интензивно и пламенно ядро . Черната дупка в центъра на такава вселена притегля материята към себе си с голяма скорост . Тъй като тази материя се форсира към дупката, тя се раздира и излъчва голямо количество светлина , толкоз доста, че даже обект, толкоз далечен като J0529-4351, към момента е забележим за нас.

Излъчването на този квазар е лишило зашеметяващите 12 милиарда години , с цел да доближи до детекторите на VLT. Всичко в обекта е изумително. Според учените, участващи в проучването, предаваната сила прави квазара над 500 трилиона пъти по-светъл от Слънцето .

„ Цялата тази светлина идва от парещ акреционен диск, който е с диаметър седем светлинни години. Това би трябвало да е най-големият акреционен диск във Вселената “ , споделя докторантът и съавтор на ANU Самюел Лай .

Седем светлинни години са към 15 000 пъти повече от дистанцията от Слънцето до орбитата на Нептун .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР