Най-страшното е, че част от света е свикнала с войната,

...
Най-страшното е, че част от света е свикнала с войната,
Коментари Харесай

Зеленски смята, че светът е уморен от войната, а Западът го е предал

" Най-страшното е, че част от света е привикнала с войната ", споделя украинският президент Володимир Зеленски пред сп.. Списанието разказва септемврийското посещаване на Зеленски в Съединените щати - по-рано американските медии към този момент бяха писали, че този път президентът е бил признат доста по-студено, в сравнение с през първата година на войната.

По време на визитата Зеленски е изглеждал отхвърлен и разчувствуван. Самият той изяснява това с обстоятелството, че се е уморил да убеждава съдружниците, че с тяхна помощ Украйна може да победи съветската войска. " Никой не има вяра в нашата победа толкоз, колкото аз. Никой ", споделя Зеленски пред изданието след визитата и прибавя, че американските политици са го попитали непосредствено какво ще се случи с Украйна, в случай че тя загуби помощта на Съединени американски щати. " Ще загубим ", дал отговор им Зеленски.

Двадесет месеца след началото на войната към една пета от територията на Украйна остава под съветска окупация. Убити са десетки хиляди бойци и цивилни, а по време на пътуванията си Зеленски усеща, че световният интерес към войната е измършавял. Както и равнището на интернационалната поддръжка.

" Най-лошото е, че част от света привикна с войната в Украйна ", означи украинският президент. - " Умората от войната идва като вълна. Виждате я в Съединените щати, в Европа. И виждаме, че задоволително те [жителите на западните страни] малко да се уморят, за тях всичко става като ефирен сериал: " Не мога да виждам това за десети път ".

Посещението на Зеленски не е трансформирало обстановката с намаляващата поддръжка за Украйна в Съединени американски щати, написа " Тайм ". Проучване на Ройтерс демонстрира, че увеличението на доставките за Украйна се поддържа от 41% от американците - през юни те са били 65%,, когато Украйна стартира огромна контраатака. Тази атака продължава с трудно движение и с големи загуби, заради което за Зеленски става все по-трудно да убеди сътрудниците си, че успеха е близка. С експлоадирането на войната в Израел даже задържането на вниманието на света върху Украйна се трансформира в огромно предизвикателство.

Обичайната искра на оптимизма му, възприятието му за комизъм, склонността му да оживява срещите във военната зала с шегички или пиперливи вицове - нищо от това не е оживяло през втората година на тотална война.

Един от събеседниците на изданието, който е член на най-близкото обграждане на Зеленски, отбелязва, че президентът се е върнал в Киев " злобен ". " Идва, изслушва новините, дава нареждания и си потегля ", разказва държанието на президента един от дългогодишните членове на екипа му. Друг източник твърди, че Зеленски се чувствал " предаден " от западните си съдружници, тъй като го оставили без средства за продобиване на войната, а единствено със средства за нейното продължение.

Хора от екипа на Зеленски обаче означават пред " Тайм ", че президентът непоколебимо има вяра в цялостната победа на Украйна. " Той се залъгва ", споделя един от тях. - Ние нямаме никакви разновидности. Не побеждаваме. Но пробвайте се да му го кажете ".

Самият Зеленски е удостоверил в изявление за списанието, че не обмисля договаряния с съветските управляващи: " Може би това ще успокои някои хора в нашата страна, а и отвън нея, най-малко тези, които желаят да приключат нещата непременно. Но за мен това е проблем, тъй като ние оставаме с тази взривоопасна мощ. Ние единствено отлагаме детонацията ѝ ", добавя той.

Зеленски се притеснява, че в случай че Украйна не спре изцяло Русия, обстановката ще се утежни още повече: " Третата международна война може да стартира в Украйна, да продължи в Израел и по-късно да се популяризира в Азия. И по-късно да избухне някъде другаде ".

Според " Тайм " идната зима може да се окаже даже по-трудна за Украйна от предходната - тогава съветските войски постоянно бомбардираха инфраструктурни обекти в опит да унищожат енергийната система на страната. Ако преди година украинците са упреквали единствено Русия за спиранията на електрозахранването, то в този момент недоволството можело да се трансферира и върху формалните лица, допуска списанието.

Трудностите идват от студеното време и напредването по фронтовата линия. В резултат на това управлението на Украйна може да претърпи обилни разбърквания, написа " Тайм ", цитирайки анонимни източници. Според тях се допуска, че един от министрите и един от високопоставените генерали щял да бъде уволнен - те ще бъдат държани виновни за " бавния напредък на фронта " по време на контраофанзивата.

Позовавайки се на неназовани източници от управлението на страната и армията, изданието твърди, че ВСУ няма задоволително техника и жива мощ. Според събеседниците на " Тайм " поради това някои командири отхвърлят да извършват заповеди - даже в случай че те идват от кабинета на президента: " Къде са оръжията? Къде е артилерията? Къде са новобранците? "

В някои родове войски дефицитът на персонален състав е станал даже по-страшен от недостига на оръжия и муниции. Един от околните помощници на Зеленски споделя, че даже Съединени американски щати и съдружниците им да дават всички оръжия, които са дали обещание, " нямаме хора, които да ги употребяват ".

" Не се движим напред. Те просто желаят да седят в окопите и да поддържат линията ", споделя той. " Но по този начин не можем да спечелим войната ", споделя той.

Освен това съгласно " Тайм " западните сътрудници са недоволни от обстановката с корупцията в Украйна. Преди визитата на украинския президент във Вашингтон Белият дом приготви лист с антикорупционни промени, които Киев да предприеме. Един от помощниците, които са пътували със Зеленски до Съединени американски щати, споделя пред изданието, че тези оферти са били ориентирани към най-високите етажи на държавната подчиненост. " Това не бяха оферти ", споделя различен президентски консултант. " Това бяха условия. "

За да отговори на това, Зеленски е подхванал някои решителни стъпки. Така да вземем за пример при започване на септември 2023 година точно на фона на корупционните кавги е уволнен министърът на защитата Алексей Резников.

Ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак акцентира в диалог с изданието, че висшето управление " не живее в лукс ". Средната заплата в президентската канцелария е към 1000 $, а по-високопоставените чиновници получават към 1500 $.

В същото време неназован консултант на Зеленски споделя, че " хората крадат, като че ли няма да има на следващия ден " - и уволнението на Резников не трансформира обстановката. Преди това събеседникът на " Тайм " помолил репортера да изключи диктофона, с цел да " приказва по-свободно ".

Още от първите дни на съветската инвазия главният приоритет на Зеленски и може би основният му принос за отбраната на страната е да притегли вниманието към Украйна и да сплоти демократичния свят за нейната идея. И двете задания станаха доста по-трудни с експлоадирането на войната в Израел. Фокусът на съдружниците на Украйна в Съединени американски щати и Европа, както и на международните медии, бързо се измести към линията Газа.

" Това е разумно ", споделя Зеленски. " Разбира се, че ние губим от събитията в Близкия изток. Хората умират и там е нужна помощта на света, с цел да се спасят човешки животи, да се избави човечеството ". Зеленски желае да помогне. След спешната среща с помощниците си той изиска от израелското държавно управление позволение да посети страната им в символ на взаимност. Отговорът се появява седмица по-късно в известията на израелските медии: " Времето не е уместно. "

Няколко дни по-късно президентът Байдън се опита да излезе от безизходицата, която Зеленски беше видял на Капитолийския рид. Вместо да изиска от Конгреса да гласоподава още един независим пакет от помощи за Украйна, Байдън го включи в пакет с други цели, в това число поддръжка за Израел и сигурността на американско-мексиканската граница. Пакетът ще коства 105 милиарда $, като 61 милиарда $ от тях ще бъдат предопределени за Украйна. " Това е умна инвестиция - сподели Байдън, - която ще донесе дивиденти за американската сигурност на поколенията. "

Но това беше и самопризнание, че сама по себе си помощта за Украйна към този момент няма огромни шансове във Вашингтон, написа " Тайм ". Зеленски признава, че ръцете на Байдън наподобява са вързани от опозицията на републиканците. Белият дом, споделя той, остава зает с помощта за Украйна. Но причините за споделените полезности към този момент нямат огромно въздействие върху американските политици или хората, които ги избират. " Политиката е такава. Те претеглят личните си ползи. ", споделя той с изтощена усмивка, написа изданието.

В началото на съветската инвазия задачата на Зеленски е да поддържа благосклонностите на човечеството. Сега задачата му е по-сложна. По време на своите задгранични пътувания и президентски телефонни диалози той би трябвало да убеди международните водачи, че помощта за Украйна е в техен личен народен интерес, че тя, както се изрази Байдън, " ще им донесе дивиденти ". Постигането на тази цел става все по-трудно с увеличението на световните рецесии. Но изправен пред алтернативата да замрази войната или да я изгуби, Зеленски не вижда друга опция, с изключение на да продължи през зимата и по-късно. " Не мисля, че Украйна може да си разреши да се умори от войната ", споделя той, представен от " Тайм ".
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР