Най-страшното е, че част от света е свикнала с войната.

...
Най-страшното е, че част от света е свикнала с войната.
Коментари Харесай

Зеленски: Третата световна война може да започне в Украйна и да продължи в Израел

" Най-страшното е, че част от света е привикнала с войната ". До това заключение стига украинският президент Володимир Зеленски в интервю пред сп. " Тайм ". Списанието разказва септемврийското посещаване на Зеленски в Съединените щати. По-рано американските медии към този момент бяха писали, че този път президентът е бил признат доста по-студено, в сравнение с през първата година на войната.

В изявлението Зеленски прави и друго резюме:

" Третата международна война може да стартира в Украйна, да продължи в Израел и по-късно да се популяризира в Азия. И по-късно да избухне някъде другаде ".

По време на визитата Зеленски е изглеждал отхвърлен и разчувствуван. Самият той изяснява това с обстоятелството, че се е уморил да убеждава съдружниците, че с тяхна помощ Украйна може да победи съветската войска. 

" Никой не има вяра в нашата победа толкоз, колкото аз. Никой ", споделя Зеленски пред изданието след визитата и прибавя, че американските политици са го попитали непосредствено какво ще се случи с Украйна, в случай че тя загуби помощта на Съединени американски щати. " Ще загубим " - дал отговор им Зеленски.

Двадесет месеца след началото на войната към една пета от територията на Украйна остава под съветска окупация. Убити са десетки хиляди бойци и цивилни, а по време на пътуванията си Зеленски усеща, че световният интерес към войната е измършавял. Както и равнището на интернационалната поддръжка.

" Най-лошото е, че част от света привикна с войната в Украйна ", означи украинският президент. - " Умората от войната идва като вълна. Виждате я в Съединените щати, в Европа.

И виждаме, че задоволително те (жителите на западните страни) малко да се уморят, за тях всичко става като ефирен сериал: " Не мога да виждам това за десети път ".

Посещението на Зеленски не е трансформирало обстановката с намаляващата поддръжка за Украйна в Съединени американски щати, написа " Тайм ". Проучване на Ройтерс демонстрира, че увеличението на доставките за Украйна се поддържа от 41% от американците - през юни те са били 65%,, когато Украйна стартира огромна контраатака. Тази атака продължава с трудно движение и с големи загуби, заради което за Зеленски става все по-трудно да убеди сътрудниците си, че успеха е близка. С експлоадирането на войната в Израел даже задържането на вниманието на света върху Украйна се трансформира в огромно предизвикателство.

Обичайната искра на оптимизма му, възприятието му за комизъм, склонността му да оживява срещите във военната зала с шегички или пиперливи вицове - нищо от това не е оживяло през втората година на тотална война.

Един от събеседниците на изданието, който е член на най-близкото обграждане на Зеленски, отбелязва, че президентът се е върнал в Киев " злобен ". " Идва, изслушва новините, дава нареждания и си потегля ", разказва държанието на президента един от дългогодишните членове на екипа му.

Друг източник твърди, че Зеленски се чувствал " предаден " от западните си съдружници, тъй като го оставили без средства за продобиване на войната, а единствено със средства за нейното продължение.

Хора от екипа на Зеленски обаче означават пред " Тайм ", че президентът непоколебимо има вяра в цялостната победа на Украйна. " Той се залъгва ", споделя един от тях. - Ние нямаме никакви разновидности. Не побеждаваме. Но пробвайте се да му го кажете ".

Самият Зеленски е удостоверил в изявление за списанието, че не обмисля договаряния с съветските управляващи: " Може би това ще успокои някои хора в нашата страна, а и отвън нея, най-малко тези, които желаят да приключат нещата непременно. Но за мен това е проблем, тъй като ние оставаме с тази взривоопасна мощ. Ние единствено отлагаме детонацията ѝ ", добавя той.

Зеленски се притеснява, че в случай че Украйна не спре изцяло Русия, обстановката ще се утежни още повече:

" Третата международна война може да стартира в Украйна, да продължи в Израел и по-късно да се популяризира в Азия. И по-късно да избухне някъде другаде ".

Според " Тайм " идната зима може да се окаже даже по-трудна за Украйна от предходната - тогава съветските войски постоянно бомбардираха инфраструктурни обекти в опит да унищожат енергийната система на страната. Ако преди година украинците са упреквали единствено Русия за спиранията на електрозахранването, то в този момент недоволството можело да се трансферира и върху формалните лица, допуска списанието.

Трудностите идват от студеното време и напредването по фронтовата линия. В резултат на това управлението на Украйна може да претърпи обилни разбърквания, написа " Тайм ", цитирайки анонимни източници. Според тях се допуска, че един от министрите и един от високопоставените генерали щял да бъде уволнен - те ще бъдат държани виновни за " бавния напредък на фронта " по време на контраофанзивата.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР