Най-странното за мен беше обявяването на някаква евакуация, видя се,

...
Най-странното за мен беше обявяването на някаква евакуация, видя се,
Коментари Харесай

Бойко Найденов за взривовете край Елин Пелин: Най-странното беше евакуацията

„ Най-странното за мен беше оповестяването на някаква евакуация, видя се, че не сме подготвени за това. Всъщност ние не знаем какво вършим в случай, че би трябвало да се направи евакуация. Изведнъж се разгласи, след това се анулира. Хората не знаеха какво да вършат. Не са обезпечени транспортни средства, някои остават на улиците, други отхвърлят да излязат, това е парадокс “.

Това сподели в изявление за „ Тази заран “ по БТВ някогашният шеф на Националната следствена работа (НСлС) и някогашен зам.-главен прокурор Бойко Найденов за случая с взривените хранилища за пиротехника край Елин Пелин.

„ Второ – имаше детайл на безпорядък, тъй като два-три часа по-късно някакъв човек отива и взема единствения останал по това време жив човек. Никой не е разговарял с него, пожарникарите го извели и го дали на инцидентен човек, който да го закара до колите за спешна помощ. Това приказва за липса на организация. Надявам се, че това са уроци, които ще се вземат “, добави Найденов.

По думите му отговорите за трагичния случай няма да се изяснят скоро, само че е доста значимо да се търсят свидетелски показания и материални доказателства във връзка с всяка една допустима версия.

„ Бих предложил прокуратурата да се обърне към обществеността и всеки, който има данни да даде показания какво е видял, какво се е случило, даже освен за самия гърмеж, а и за това, което се е случвало преди този момент. Милион неща може да са се случили, само че в случай че има някакви други нарушавания, които са установени преди този момент и работещите там са знаели, чули са нещо, видели са и са споделили със свои близки, всичко това е значимо и се събира като свидетелски показания, които се наслагват едно върху друго и се вършат заключения “, уточни Бойко Найденов.

Според някогашния началник на Национална следствена служба е доста значимо в подобен вид обекти да има видеонаблюдение и автоматизирана противопожарна система, която би могла да предотврати един подобен случай.

„ Абсолютно наложително е камерите да работят онлайн и данните да се пращат на друго място, а не там, тъй като в случай че се случи нещо, както този гърмеж, всичко ще изчезне, ще изгорят. Второ – създаване на противопожарна система, която да реагира на всяко едно покачване на температурата. Дали е имало такава? Дали има условие да се построи наложително? Защото притежателите избират да не построяват такава, защото има заплаха да повреди стоката, в случай че инцидентно се задейства. Тази система е автоматизирана и полива с вода, само че това ще предотврати гърмежа и огромния пожар “, означи Найденов.

По думите му огледите занапред предстоят, само че е нужно време. В екипите, които прокуратурата изпраща на терен, наложително има хора с тясна експертиза във взривните субстанции и пиротехниката, сподели Найденов.

„ Следователят или дознателят управляват огледа, само че тези специалисти правят дейностите – взимат парченцата метал, взимат парченцето гърмеж, взимат натривки, с цел да видят какви тъкмо субстанции са били там. Има дълъг интервал, в който специалистите ще проучват това, което им е предоставено, по-късно в по-дълъг интервал ще се проучва това, което дават специалистите да се преценява със законовата и подзаконовата нормативна уредба и едвам тогава може да се види дали някъде има нарушавания, дали някой е направил нарушаване и дали има причинно-следствена връзка сред това и породените вреди “, изясни някогашният зам.-главен прокурор.

По думите му в случаи като този край Елин Пелин доста малко хора получават неоправдателни присъди.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР