Най-странното в случая е, че името няма нищо общо с

...
Най-странното в случая е, че името няма нищо общо с
Коментари Харесай

Знаете ли откъде идва името на квартал „Овча Купел“?

Най-странното в тази ситуация е, че името няма нищо общо с развъждането на овце или с населяването на скотовъдни племена в далечното минало

Улиците и кварталите на България най-често носят имена на видни исторически персони, учени и изобретатели и произходът на наименованията им е явен. Има обаче софийски квартали, чиито имена будят любознанието и даже кореняци столичани не знаят с какво е обвързван произходът и за какво кварталът е кръстен точно по този начин. Знаете ли да вземем за пример от кое място произлиза името на квартала „ Овча Купел “?

Най-странното в тази ситуация е, че името няма нищо общо с развъждането на овце или с населяването на скотовъдни племена в далечното минало, каквото съмнение изричат множеството запитани за какво квартала „ Овча Купел “ се споделя по този начин. Ще ви разкрием тази любопитна информация, която, сигурни сме, е приковала вниманието ви, пишат от.

Защо квартала „ Овча Купел “ носи това име?

Годината е 1858. Силно земетресение е усетено в София, а след него бликва вода в изсъхнал регион. По-късно се оказва, че водата е минерална и през 1909 година стартира да се употребява по предопределение, като това е и годината, в която квартал „ Овча Купел “ получава своето название. Овце в цялата история в действителност има, само че не развъждането им е причина да се даде това име, а странният факт, че потреблението на бликащата вода и тревата, напоена от нея, оказва помощ оздравяването на заболели стада.

По отношение на втората част от името на квартала „ Овча Купел “ е любопитно за какво не е употребена думата извор, щом приказваме за минерални извори, бликнали от земните глъбини инцидентно – след земетресение. Думата „ купел “ в действителност има древен генезис и това е съдът, в който се кръщават младенци. В Библията откриваме и че е имало къпалня, наречена Овча купел, в която заболели и сакати, намирали помощ и излекуване. Вероятно далият името на квартала е употребявал точно тази символика – на къпалнята, изцерявала заболели и връзката на минералната вода, бликнала в квартала, носеща също излекуване и помощ на страдащите. Очевидна е аналогията с библейската Овча купел, в която водата изцерявала. Вероятният генезис на името на квартал „ Овча Купел “ е точно този.

История на квартала „ Овча Купел “

Застрояването на този квартал стартира много след земетресението и бликналите извори – а точно през 1914 година. Построена е социална къпалня, в която се употребява точно бликналата лековита минерална вода. Издигната до банята била и болница за рехабилитация, която още веднъж била обвързвана с лековитите свойства на минералните извори. Така квартала „ Овча Купел “ е имал статут на курортна околност. Около банята бил построен самият квартал, който последователно се разраства и добива типа, който познаваме през днешния ден.

За какво е била потребна минералната вода, дала името на квартала „ Овча Купел “?

Банята и построените басейни в „ Овча Купел “ се употребявали за водолечение до 80-те години. Водата повлиявала извънредно удобно диабет, бъбречни болести, колити. Хора от цялата страна се стичали с вяра за излекуване от водата и лековитата ѝ мощ. Не тъй като знаели за библейската Овча купел, а тъй като вярвали в силата на минералната вода, бликнала инцидентно от земните глъбини и дали името на цялостен един квартал.

Повечето имена на кварталите в София са остарели, те датират от турско иго, а някои имат и дълбоки славянски корени. Любопитно ли ви е да научите и за произхода на имената на други софийски квартали? Така да вземем за пример квартал „ Дървеница “ няма нищо общо с досадните дървеници, а името произлиза от обстоятелството, че кварталът поражда върху мястото на населено място, в което вратите и прозорците, домовете били сковани от дърво.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР