Най-старото шимпанзе в Гвинея почина, предаде АФП. Шимпанзето е било

...
Най-старото шимпанзе в Гвинея почина, предаде АФП. Шимпанзето е било
Коментари Харесай

Най-старото шимпанзе в Гвинея почина

Най-старото шимпанзе в Гвинея умря, съобщи Агенция Франс Прес. Шимпанзето е било измежду последните членове на емблематична застрашена група. 

Фана е била на 71 години . Родена е към 1951 година в джунглата Босу. Тази джунгла е едно от първите места, на които е почнало научното наблюдаване на живота на шимпанзетата. Според данни на министерството на околната среда на Гвинея шимпанзето се е отдръпнало в самотност, преди да почине. 

След гибелта на Фана шимпанзетата в Босу остават едвам шест-седем на брой . Половината са женски, само че две от тях не са способни на репродукция. 
През последните месеци шимпанзето Фана е показвало признаци на отмалялост. Преди 25 години Фана е получила парализа на ляв горен крак след рухване от клоните на дърво. Неспособна да се катери от доста време, тя е прекарвала от ден на ден време отвън групата. 

Тялото на шимпанзето е намерено на 19 септември. Погребано е на 20 септември в наличието на горски пазачи, демонстрират фотоси, оповестени в локални уеб сайтове. 

Между хората и маймуните, живеещи в Босу, съществува мощна връзка. Шимпанзетата живеят в дивата природа, само че преди време са споделяли територия и запаси с хората. Според локалните вярвания шимпанзетата носят в себе си духовете на предците и пазят селищата от заличаване. 

До 2003 година групата на шимпанзетата в Босу е била постоянна, наброявайки 21 примата. Тази година обаче седем члена на групата са умрели от грип. Видът страда и от човешката интензивност.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР