Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа

...
Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа
Коментари Харесай

Най-старото българско кино тъне в забвение

Най-старото кино в България и едно от най-старите в Европа е на път да се трансформира в офис постройка, осведоми bTV. Салон „ Цанко Церковски” не е разгласен за монумент на културата от национално значение, въпреки да е издигнат през 1908 година, в него да е била премиерата на първия български филм „ Българан е галант” и до 1944 година всички нови родни ленти да са се прожектирали първо там.

Статутът обаче е „ монумент от локално значение” т.е. притежателят е задължен да резервира единствено външния образ, само че не и предназначението на постройката. Той е частен от 2001 година, като последната продажба е на стойност 1,2 млн. евро. Отдавна киното не работи.

Бившият шеф на Националния кино център Георги Чолаков от години се бори то да стане монумент на културата от национално значение, като счита, че постройката може да се стопанисва и ръководи от Министерството на културата или Националния кино център.

От културното ведомство обаче признават, че процедурата е мудна и в това време притежателят „ Кохав Дивелъпмънт” работи по план за превръщането на киното в търговски център с магазини и офиси. Фирмата няма контакти, притежател е на друга, от която излизат имената на жители с грузински имена. Те публично не са коментирали желанията си.

Чолаков изрази вяра, че процедурата няма да се проточи до подпалването на постройката, както към този момент на няколко пъти се случи с емблематични обекти в страната. По думите му през 2014 година притежателят просто забранил на специалисти да прегледат постройката и по този начин процедурата забуксувала.

„ Може би Министерството на културата в действителност чака да се подпали тази постройка и да бъде унищожена”, разяснява той.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР