Най-старият извънстоличен оперен театър идва в София с някои от

...
Най-старият извънстоличен оперен театър идва в София с някои от
Коментари Харесай

Балетът на Старозагорската опера гостува с Нестинарка в Софийската опера

Най-старият извънстоличен оперен спектакъл идва в София с някои от най-интригуващите си заглавия от последния сезон. Вчера залата беше претъпкана на мюзикъла за деца и показан от деца - Машината на времето, през днешния ден вечерта пък ще се играе знаковата танцова драма Нестинарка от Марин Големинов, единствената българска творба, намерила място в Топ 10 на обичаните балети на българската аудитория.
Това в действителност е възстановка на спектакъла, основан от Маргарита Арнаудова за Софийската опера през 1986 година - така-наречената " огромна " нейна Нестинарка, тъй като тя има специфична версия за балет Арабеск, която е по-кратка. Сега истинската хореография е възобновена от дъщерята на Маргарита Арнаудова - Олеся Пантикина. За всичко това в ефира на Радио София споделя Силвия Томова - шеф на балета на Старозагорската опера, която тогава е играла ролята на Демна.

Нестинарка имаше своята премиера в края на май в града на липите, по-късно бе показана навън на античния конгрес Августа Траяна, а в този момент точно с тази режисура Старозагорската опера откри своя сезон в деня на музиката - 1 октомври.

Много специфични годишнини се преплитат – 90 години на българския балет и 110 години от рождението на огромния Марин Големинов в предисторията на тази поредна режисура на Нестинарка, която след премиерата си в София през 1942 година се е играла на всички български подиуми, гостувала е в Испания, Чехия, Полша, Италия, Русия.

Създадена е от Големинов по описа на Магда Петканова " Нестинарка ", след завръщането на композитора от Париж, където учи в Скола Канторум при Венсан д`Енди и Ги дьо Лионкур. Докато я оформя, Големинов отпътува да специализира в Мюнхен и неговия професор там го окуражава да продължи, тъй като е на път да сътвори същински шедьовър.

Нестинарка ще се играе от интернационалния състав на Старозагорския балет довечера от 19 часа на сцената на Софийската опера.

Чуйте още какво сподели Силвия Томова.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР