Най-старият храм от долината на тракийските царе до Казанлък има

...
Най-старият храм от долината на тракийските царе до Казанлък има
Коментари Харесай

Разбулиха тракийските мистерии

Най-старият храм от долината на тракийските царе до Казанлък има невероятна звучност.

Екип от учени - акустици, физици, траколози и оперния бас Хари Драганов изследваха особености на тракийските храмове и мериха вибрациите даже в истинската казанлъшка гробница. Резултатите бяха изненадващи.

Никога до момента не са били толкоз близко. Експериментът в гробницата в Мезек преди 4 месеца им донесе ново знание и в този момент наподобява са подготвени да отключат тайната на античните мистерии. Започват от храма на арсеналка.

Оперният артист Хари Драганов сподели пред Българска национална телевизия: "Само осцилация е нужна, с цел да трепери всичко. Траките са отваряли врата към отвъдното и са се докосвали до безсмъртието. И учените към този момент знаят по какъв начин са го реализирали. Строили са своите храмове с тъкмо избран акустичен щемпел. И в този момент той ще ни даде истинското звучене на тяхната музика ".

Проф. Валерия Фол, който е траколог означи: "Определени тонове съумяват за разсънят камерата с трептения, които раздрусват всеки вътре. Но също така се чуват ясно най-малко на 30 метра извън ".

Експериментите сигурно потвърждават, че траките са търсили акустична мощ на своите храмове. И учените занапред ще разсъждават по какъв начин и за какво в Хелвеция и Шушманец акустиката не е била значима.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР