Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след

...
Най-старият филмов фестивал в Турция бе хвърлен в смут, след
Коментари Харесай

Турски филмов фестивал е застрашен от обвинения в цензура

Най-старият кино фестивал в Турция бе хвърлен в ужас , откакто членове на журито подадоха оставки, а кинодейци изтеглиха филмите си от състезанието поради обвинявания в цензура , съобщи Асошиейтед прес.

Продуценти и режисьори на 27 кино лентата от филмовия фестивал „ Златен портокал “ в Анталия оповестиха, че се отдръпват, няколко дни откакто 20 членове на журито на фестивала подадоха оставките си поради премахването на документален филм от уредниците.

Филмът „ Указът “ наблюдава историята на преподавател и лекар, освободени от длъжностите си поради изключителното състояние в Турция след опита за прелом през 2016 година

Директорът на фестивала Ахмет Бояджъоглу означи, че документалният филм е бил отстранен от категорията „ Национален документален филм “ поради актуалните правни процедури против един от хората, които вземат участие в него.

„ По тази причина бе решено да се изключи филмът от селекцията за тази година , с цел да не се визира правосъдният развой и безпристрастието “, сподели той.

Режисьорът на кино лентата Нежля Демирджи уточни, че това е било „ опрощение “ и „ напряко цензура “.

Фестивалът, който се провежда от 1963 година в турския град Анталия , е акцент в културния календар на Турция. Тази година ще се организира от 7 до 14 октомври. 
Демирджи получи поддръжка от културните среди в цяла Турция.

Асамблеята за свободно изкуство, която съставлява актьори в доста посоки, разказа изключването на кино лентата като „ засегнатост към артистичното изложение и креативност и стъпка към нормализирането на цензурата в артистичните среди “.

Кинодейците, които се отдръпнаха от фестивала, приканиха към почитание на свободата на изложение.

„ Виждаме го като ясна опасност “, споделиха те в изказване. „ Мислим, че е недопустимо за фестивали, които изначално принадлежат на обществото, да подлежат на цензура “.

Повече от 130 000 души бяха уволнени от работните си места в резултат на изключителни укази след опита за прелом в Турция през 2016 година Властите споделиха, че те са били свързани с групата, стояща зад преврата, само че критици считат, че има репресии против всички, които държавното управление вижда като съперници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР