Най-старият човек в света, френската монахиня Лусил Рандън, почина на

...
Най-старият човек в света, френската монахиня Лусил Рандън, почина на
Коментари Харесай

На 118 години: Почина монахинята Андре, най-възрастният човек на света

Най-старият човек в света, френската монахиня Лусил Рандън, умря на 118 години, съобщи Би Би Си.

Госпожа Рандън,която одобри името сестра Андре, когато одобри свещени санове през 1944 година,почина в съня си в дома за възрастни хора в Тулон, Франция.

Родена през 1904 година в Южна Франция, тя претърпява две международни войни и посвещава огромна част от живота си на католицизма.

" Само положителният Бог знае " тайната на нейното дългоденствие, сподели тя пред кореспонденти.

Родена, когато Тур дьо Франс е била проведена единствено един път, сестра Андре е видяла и 27 френски държавни глави.

Говорител на нейния старешки дом, Дейвид Тавела, показа новината за гибелта й пред кореспонденти във вторник.

„ Има огромна горест, само че... желанието й беше да се причисли към обичания си брат. За нея това е избавление “, съобщи той Тавела.

Говореше се, че сестра Андре поддържа близки връзки с братята си.Веднъж тя сподели на кореспонденти, че един от най-хубавите й мемоари е безвредното им завръщане от борбите в края на Първата международна война.

„ Беше необичайност. В фамилиите нормално имаше двама мъртви, а не двама живи “, спомни си тя.

Въпреки че беше незряща и разчиташе на инвалидна количка, сестра Андре се грижеше за други възрастни хора - някои от които бяха доста по-млади от нея.

В изявление от предишния април за организация AFP сестра Андре показа:

„ Хората споделят, че работата убива, мен работата ме поддържаше жива - продължих да работя, до момента в който навърших 108 години. “

По време на същото изявление тя сподели, че би било по-добре в парадайса, само че продължава да се любува на земни удоволствия като яденето на шоколад и пиенето на чаша вино всеки ден.

Тя беше най-възрастната в Европа за известно време, само че влезе в Книгата на върховете на Гинес предишния април като най-възрастният човек в светаслед гибелта на Кейн Танака - японка, която живя до 119-годишна възраст.

Това не беше първият път, в който тя попада в книгата на върховете.През 2021 година тя стана най-възрастният човек, излекувал се от Ковид.

Сестра Андре е родена в протестантско семейство, само че по-късно приема католицизма, преди да бъде кръстена, когато е на 26 години.

Водена от желанието си да „ отиде по-далеч “, тя се причислява към медал на монахини, прочут като Дъщерите на милосърдието, към 15 години след решението си да се причисли към Католическата черква.

Тя е назначена в болница във Виши, където прекарва по-голямата част от трудовия си живот, към 31 години.

В едно от последните си изявленията тя прикани:

" Хората би трябвало да си оказват помощ и да се обичат, вместо да се ненавиждат. Ако споделяхме всичко това, нещата щяха да бъдат доста по-добри. "

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР