Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022

...
Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-много от 1 октомври 2022
Коментари Харесай

Вдигат пенсиите от няколко стотинки до 300 лв., ето на кои пенсионери

Най-старите пенсии ще бъдат увеличени най-вече от 1 октомври 2022 година За някои пенсии покачването може да надмине 300 лева, демонстрират калкулации, представени от “Труд” на база измененията в Кодекса за обществено обезпечаване. Но някои пенсии ще набъбнат единствено с няколко стотинки, а други няма да бъдат изменени.

Преизчисляването на пенсиите от 1 октомври ще понижи разликата сред старите и новите пенсии. При отпущането на една пенсия преди 10 или 15 години тя може да е била висока по отношение на тогавашните приходи на хората. Но през годините нарастването на пенсиите изостава от повишаването на приходите. Затова този човек, който преди 10-15 години е взимал висока за времето си пенсия, в този момент взима малко пари на фона на приходите в страната. От 1 октомври обаче за доста пенсии това ще бъде променено.

Например да вземем човек, който е излязъл в пенсия през 2005 година и тогава е взимал 284,22 лева Тогава тази пенсия е била 86% от междинните приходи в страната. В момента този човек получава 685 лева, само че пенсията му изостава от приходите - тя е единствено 53% от междинния застрахователен приход.

С преизчисляването на пенсиите от 1 октомври пенсията на този човек ще нарасне на 1022 лева, което е нарастване с 337 лева Но съотношението на пенсията по отношение на междинния застрахователен приход сега ще бъде 78%, или много покрай това от 2005 година, при разпределяне на пенсията.

Причината за огромния растеж на тази съответна пенсия е, че е отпусната преди доста години, а също така е доста по-висока от минималната. През последните години минималната пенсия нараства повече от междинната пенсия за страната и повече от междинния застрахователен приход. През 2005 година минималната пенсия е била 69 лева

Ако тогава човек се е пенсионирал с тази сума, в този момент би трябвало да получава новия размер на минималната пенсия от 467 лева Ако се приложи формулата за преизчисляване на пенсиите от 1 октомври, този човек би трябвало да взима по-малко от 467 лева Затова в Кодекса за обществено обезпечаване особено е посочено, че след преизчисляване на пенсиите от 1 октомври хората ще получават по-голямата сума от до момента получаваната пенсия или от размера, избран по формулата за преизчисляване. Тоест пенсията на никой няма да бъде понижена. Но хората с минимална пенсия най-вероятно няма да получат никакво нарастване.

Колкото по-стари са пенсиите, и колкото по-големи са били при отпущането им, толкоз по-голямо ще бъде нарастването от 1 октомври. Причината за това е, че през годините пенсиите са били увеличавани по разнообразни формули, само че като цяло са изоставали от растежа на приходите. Например през доста от последните 15 години пенсиите бяха увеличавани по по този начин нареченото “швейцарско правило” - с 50% от растежа на междинния застрахователен приход и с 50% от инфлацията за миналата година. За дълъг интервал от време инфлацията беше по-ниска от растежа на приходите. Дори имаше години с негативна инфлация. През редица години пенсиите даже са били увеличавани с по-малък % от този по “швейцарското правило”.

Например през 2009 година пенсиите са вдигнати с показателя, избран по “швейцарското правило”, понижен с 10%. Причината за това бяха високата инфлация и огромният растеж на приходите през миналата 2008 година Всичко това водеше до закъснение на старите пенсии от новите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР