Най-старата валута в света, която все още се използва, е

...
Най-старата валута в света, която все още се използва, е
Коментари Харесай

Нов първенец във фалшивите новини: Българският лев бил на над 1000 години

Най-старата валута в света, която към момента се употребява, е английската лира, наричана още паунд, а също и лира стерлинг. Използва се най-малко от 775 година, сочи информация на Енциклопедия Британика.

Първите хартиени банкноти пък са основани в Китай. Смята се, че това е станало по време на ръководството на император Чжънцзун (997-1022 г.)

Използването на метал за пари може да бъде проследено чак до Вавилон преди 2000 година прочие н.е., само че стандартизирани и сертифицирани монети надали е съществувало до VII в. прочие н.е., написа още Енциклопедия Британика.

Заключение

Твърдението, че българският лев е на над 1000 години е НЕВЯРНО. През 1880 година у нас е признат " Закон за правото на резание монети в Княжеството ", с който се основава националната парична единица - " лев ", еднакъв на 100 " стотинки ". Българската национална банка разполага с подробна информация за създаването на българската национална парична единица, както и за парите, употребявани в исторически проект в България и на територията на днешните български земи. 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР