Най-старата пощенска марка в света - британската Penny Black (Черното

...
Най-старата пощенска марка в света - британската Penny Black (Черното
Коментари Харесай

Първата пощенска марка в света e на търг с начална цена от $8 милиона

Най-старата пощенска марка в света - английската Penny Black (Черното пени) е оповестена на търг в Лондон с начална цена от 8 милиона щатски $. Марката с лепило на гърба е от 1840-а година и на нея е изобразена английската кралица Виктория. Била е сложена върху върху документ от 10 април същата година.

Пощенските марки " Черното пени " стартират да се употребяват от 6 май 1840-а година.

" Това е напълно първата марка, предшественичката на всички пощенски марки в света и изрично е най-важната част от историята на филателията ", споделя пред английските медии Хенри Хаус от аукционната къща. Според него с тази марка се слага началото на пощенската система, каквато я познаваме до през днешния ден.
 Картина, нарисувана от робот, се продаде за съвсем $700 хиляди
Картина, нарисувана от робот, се продаде за съвсем $700 хиляди

Тя върви в комплект с 12-секундно клипче

Екземплярът, разгласен за продажба, е един от трите марки " Черното пени ", считани за оживели от най-първия лист, върху който са били отпечатани. Останалите две са част от сбирката на Британския пощенски музей.

Коя е най-скъпата българска пощенска марка?
 Снимка 552538
Източник:

Почитателите на филателията у нас знаят, че една от най-старите, най-обичаните и най-скъпите български пощенски марки е " Обърнатата кавалерия ". Тя е в образец към 30 бройки, като единствено 5 се намират в България. Цената на антиката е сред 30 и 50 000 евро.

Пощенската марка е направена през 1911-а година в Полиграфическия институт в Рим, като на нея е изобразена картина на Ярослав Вешин, изобразяваща цар Фердинанд и синовете му, яздещи коне. Особено скъпа я прави неточност при направата. Фигурите от сюжета са отпечатани наопаки - с главата надолу.

Според ръководителя на Българското филателно сдружение - колекционерът Константин Пенков, починалият Иван Славков е бил един от известните притежатели на тази българска антика. Колко и кои са притежателите й в сегашния миг обаче не е ясно.
 За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство
За пръв път в историята: Sotheby’s прави аукцион на криптоизкуство

Там се продава сбирката Fungible на Pak
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР