Най-старата обувка в света, поне до този момент, е отрита

...
Най-старата обувка в света, поне до този момент, е отрита
Коментари Харесай

Откриха нещо неочаквано, което напълно преобръща представите за човечеството и древните хора!

Най-старата обувка в света, най-малко до този миг, е отрита в пещера в Армения. Тя е на цели 5500 години, което я прави по-стара от Хеопсовата пирамида в Египет, а даже и от Стоунхендж.

Обувката съставлява кожена мокасина, направена единствено от едно парче волска кожа, пристегнато с кожена шнур на пръстите и на петата. При изваждането й от пещЕрата обувката била мека, само че кожата е почнала да се втърдява поради контакта с въздуха. Мокасинът бил запълнен със суха трева, само че учените не могат да кажат дали това е, с цел да се резервира формата му, или с цел да топли повече.



Интересен е обстоятелството, че от нея не се носи никаква миризма. Ръководителят на експедицията, доктор Рон Пинхаси от " Корк колидж " в Ирландия, твърди, че мокасинът дава отговор на №37 по европейската система, само че не може да се каже с решителност дали го е носил мъж или жена, тъй като тогава хората са били по-дребни от през днешния ден.

Смятаната до момента за най-старата кожена обувка беше открита в Алпите преди няколко години. Тя датира от интервала сред 5 375 и 5 128 година - " единствено " с няколкостотин години по-нова от тази в Армения.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР