Най-старата книга на кирилица се пази в библиотеката на Ватикана

...
Най-старата книга на кирилица се пази в библиотеката на Ватикана
Коментари Харесай

Най-старата книга на кирилица се пази в библиотеката на Ватикана

Най-старата книга на кирилица се пази в библиотеката на Ватикана Кирилицата да се назовава българска писменост освен у нас, само че и на интернационално равнище, предлага доцент Трендафил Кръстанов. Аргументите му за това са, че най-старата книга и надписи на кирилица са на старобългарски. Според него, наше обвързване е да напомним на света, че Златният век на България поставя началото на общославянската литература и просвета.
 
Доц. Трендафил Кръстанов открива в библиотеката на Ватикана най-старата книга на кирилица - Ватиканското евангелие от началото на 10 в. Оригиналният ръкопис в него на старобългарски бил премахнат и от горната страна е написан същият текст, само че на гръцки.
 

" В продължение на 12 години аз идентифицирах 186 страници старобългарски текст и потвърдих, че това е дубликат на старобългарски език на първия превод, изработен от Константин Философ преди Моравската задача ", съобщи доцент Кръстанов.  
 
Освен този църковен ръкопис са открити и истински всемирски надписи на старобългарски от 10 и 11 в., споделя още той. " Тези обстоятелства ми дават съображение да предложа, още преди 15 години, българската писменост кирилица да бъде наричана освен у нас, само че и по света българска писменост. Защото на кирилица си служат и руснаци, само че техните надписи са след 150 години. В това време е минал българския златен век ", изясни доцент Кръстанов.
 
Преди откриването на Ватиканското евангелие за най-стар ръкопис на кирилица се смятало Остромировото евангелие от Новгород , само че по думите на доцент Кръстанов, то е дубликат от български ръкопис и е основано 150 години по-късно.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР