Най-старата железопътна гара в света се намира в Европа, но

...
Най-старата железопътна гара в света се намира в Европа, но
Коментари Харесай

Историята на първата жп гара в света

Най-старата железопътна гара в света се намира в Европа, само че не в континенталната част на Стария континент. Тя е била издигната през 1830 година в английския град Манчестър, като името й е Liverpool Road Railway.

Гарата е била построена, с цел да служи като последна точка на първата междуградска пътническа жп линия сред Ливърпул и Манчестър. През първата половина на 19-ти век от там минават пътнически и товарни влакове с парникови локомотиви.

От 4 май 1844 година обаче през Liverpool Road Railway стартират да минават единствено товарни влакове, като линията е разширена от Манчестър до Лийдс. Пътническите транспорти пък стартират да минават през другата гара в града - Victoria Station.

Постепенно към Liverpool Road Railway се образува център за търговия с разнородни артикули, който работи интензивно сред 1923 и 1948 година. През последната обаче гарата е национализирана и става част от British Railways.

Постепенно през втората половина на предишния век Liverpool Road Railway стопира да действа и е изоставена. Малко по-късно складовата база там е закупена от Granada Television за снимането на телевизионни продукции там.

Днес постройката на първата жп линия в историята е част от Музея на науката и промишлеността в Манчестър.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР