Най-слабо изразено е поскъпването на хляба от всички други храни.

...
Най-слабо изразено е поскъпването на хляба от всички други храни.
Коментари Харесай

Ще расте ли още цената на хляба?

Най-слабо изразено е повишаването на хляба от всички други храни. Това съобщи ръководителят на Националния съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева пред Българска национална телевизия.

По думите ѝ имаме да догонваме пазарните цени на Европа.

„ Цената на хляба в Европа се повиши два пъти. При нас доставната цена на хляба е покачена единствено в границите на 35 %. ” – уточни тя – „ Според икономическите разбори освен у нас, а и в света, инфлацията ще продължава да пораства.

В света към този момент регистрират двуцифрено число. Реално потребителите у нас знаят, че тя наближава 30 %. Цената на енергоносителите се повиши. За електрическата сила четири пъти, за газа – пет пъти. Цената на звук брашно мина 1 000 лева “ Кукушева добави, че пет-шест хлебозавода са прекратили работа поради цената на електрическата енергия.

И посочи, че цените на зърнените култури са борсови. Каквито са и цените на петролните артикули.

„ Когато петролът се повишава, както има наклонност на интернационалната борса, и при нас има повишаване на цената на превоза.

Още едно перо, което не можем да спестим. В момента хлебопроизводителите се пробват да удържат и да поемат за своя сметка това нарастване. Всеки самичък за себе си взема решение докога това може да се случва. Не сме оптимисти обаче “, съобщи тя.

В момента пазарът е толкоз стагниран, че не би търпял неприятно качество на хляба. За страдание имаме сив бранш, който се промъква сред капките. Този сив бранш главно участва в дребните търговски обекти и в дребните обитаеми места.

При хляба няма тази динамичност на отпадане на потребителско търсене, както се вижда при останалите храни. Хлябът е насъщ.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР