Най-слабият селекционер в историята на българския национален отбор по футбол

...
Най-слабият селекционер в историята на българския национален отбор по футбол
Коментари Харесай

Защо най-слабият треньор в историята на националния говори абсурди за чужденците

Най-слабият селекционер в историята на българския народен тим по футбол Младен Кръстаич се опита да трансферира виновността за трагичното показване на " лъвовете " върху многото чужденци в шампионатите ни, написа в собствен коментар уеб сайтът NOVSPORT. И надлежно към БФС, който го разрешавал...Преди няколко дни от Албания фенът на чашката и сръбската музика се изцепи, че най-популярната игра у нас щяла....да изчезне!? Защото по терените на китната ни татковина не играели задоволително българи.

Какво, обаче приказват цифрите? Според авторитетния статистически институт в Швейцария CIES Football Observatory, в най-високото равнище на българския футбол Efbet лига все още процентът на подвизаващите се играчи от чужбина е 49,4. Това ни подрежда някъде в средата на класирането за всички европейски страни, като забавното е, че междинната възраст на футболистите извън е относително ниска - 26,3 години. Тоест излиза, че преди да закрием футбола в България поради многото чужденци (по Кръстаич), това би трябвало да създадат много други страни...Като Кипър (82,9 % непознати играчи), Гърция (71), Англия (66,4) и други.

Ако се опитаме да погледнем въпреки всичко градивно на мнението на злощастния сърбин, то би трябвало да помислим по какъв начин да бъде стеснен броя на чужденците в българското състезание. И отговорът е в една дума: Никак! Защото даже БФС да забрани присъединяване на всички играчи отвън страни от Европейски Съюз, то това няма да позволи казуса. Защото точно поради законодателството България няма по какъв начин да стопира футболисти с паспорти от общността и клубовете с лекост ще заобиколят възбраната - те могат да вземат колкото си изискат бразилци, аржентинци или африканци, стига те да имат да вземем за пример португалски, италианския или френски паспорти. Нещо, което е реалност в клубове като Берое и Ботев (Пд), където на терена рядко може да бъде забелязан българин...

И тук следва да си зададем главният въпрос, към който може би е разковничето за настоящето състояние на националния тим. Има ли задоволително качествени български футболисти, които заслужават да им се дава път в клубовете? Отговорът, за огромно страдание е негативен. Защото можете ли да си визиите по какъв начин би изглеждал да вземем за пример Лудогорец в последните 12 години, в случай че залагаше единствено на родни футболисти. Щяха ли " орлите " да имат във витрината си 12 следващи трофеи, две участия в Шампионската лига и влизания в групи на евротурнирите в последните осем следващи сезона? Щяха ли да донесат десетки милиони левове в касите на останалите клубове в последните 12 години поради триумфите си в Европа? Какво щеше да бъде равнището на ЦСКА, в случай че Гриша Ганчев не привличаше чужденци след идването си в Борисовата градина през 2015 година? Левски можеше ли да има някакъв късмет да играе в Европа с напълно български състав? На кое място в класирането се намира положителната остаряла Славия, където българските футболисти са съвсем 100 %?  И изобщо какъв футбол в Efbet лига щяха да гледат почитателите, в случай че ги нямаше " неприятните " чужденци?

Все въпроси, които са риторични и сигурно даже Младен Кръстаич и опозицията със затихващи функционалности към Бербатов знаят отговорите им. Но това не пречи на после

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР