Най-скъпата къща в Европа е разположена на френската Ривиера недалеч

...
Най-скъпата къща в Европа е разположена на френската Ривиера недалеч
Коментари Харесай

Къщата за любовницата на Леополд - най-скъпата в Европа


Най-скъпата къща в Европа е ситуирана на френската Ривиера близо до град Ница.

Известна като вилата на Леополд, имението е било владеене на белгийския крал Леополд Втори Сакскобургготски, чичо на българския цар Фердинанд и тъст на неговия максимален брат принц Филип. Тя е била издигната през 1902 година и е била предопределена за неговата държанка Бланш Зели Жозефин Делакроа. След гибелта на Леополд Втори през 1909 година Бланш е била изхвърлена от вилата, а там се нанесъл внукът на белгийския крал Алберт Първи.

През годините притежателите на вилата се сменят, а от 1987 година тя е владеене на банкера Едмонт Сафра и на брачната половинка му Лили. След гибелта на банкера брачната половинка е получила оферта за покупка на вилата на стойност 370 млн. евра и в допълнение за мебелите 19,5 млн. евро. Такава оферта естествено не се отхвърля. Заинтересован покупател по това време е съветският олигарх Михаил Прохоров, който се опита да отдръпна офертата и депозита от 39 млн. евро след рецесията през 2008 година, само че правосъдният иск завършил в интерес на вдовицата.

Имението се простира на повърхност от близо 8 хектара. Има 14 спални, спортни терени, мини кино, ресторант, няколко къщи и няколко басейна.

През Втората международна война вилата се употребява като болница, а по-късно и за фотосите на сантименталния трилър на Алфред Хичкок "Да заловиш крадец" с Грейс Кели и Кари Грант. Днес къщата се прави оценка на 360 млн. $. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР