Най-скъпата българска монета – златната столевка с лика на княз

...
Най-скъпата българска монета – златната столевка с лика на княз
Коментари Харесай

16 000 лева за най-скъпата българска монета

Най-скъпата българска монета – златната столевка с лика на княз Фердинанд от 1894 година, доближи цена от 16 000 лв.. Това оповестява вестник „ Телеграф ”, базирайки се на публикация за продажбата на скъпата монета, оповестена от пловдивчанин в профилиран интернет уебсайт за сделки.

Според обявата на потребителя, златната столевка е купена през 2017 година от аукцион в Токио, като тогава покупката на монетата му излязла 12 000 лв.. В момента жълтицата се съхранява в сейф, а продавачът й подсигурява, че купувачът може да ревизира достоверността й в случайно определен музей или ателие посредством експерт – нумизмат.

Колекционери настояват, че сечената през 1894 година столевка с лика на Фердинанд може да доближи и цена от 20 000 лв., стига да е в съвършено положение. Иначе котировката на най-скъпата българска жълтица е към 15 000 лв..

Ценната монета е първата златна пара, сечена в България след Освобождението. На едната й страна е изображението на герба на Княжество България, а на другата – обликът на княз Фердинанд. Монетата е част от серия жълтици с номинал от 10, 20 и 100 лв..

И до момента в който първите две монети били относително налични за българите, то столевките били благосъстоятелност най-вече на заможни нашенци. По това време с такава столевка е можело да си купиш къща в София. Тиражът на златната столевка е от 2 500 бройки. Теглото й е 1 унция, а златото е с проба 900/1000.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР