Най-силните времена на нискотарифните авиокомпании в Европа като че ли

...
Най-силните времена на нискотарифните авиокомпании в Европа като че ли
Коментари Харесай

Идва краят на силните времена за нискотарифните авиокомпании

Най-силните времена на нискотарифните самолетни компании в Европа сякаш към този момент са зад тила им. Или най-малко подобен извод може да си направи човек, в случай че съди по последно оповестените им финансовите резултати.

Британският авиопревозвач EasyJet отбелязва през 2019 година 427 милиона паунда или близо 499 милиона евро облага преди налози, като това е с 26% по-малко по отношение на миналата година. Акционерите също ще го усетят, откакто дивидентът на акция понижава от 58.6 пенса до 43.9 пенса.

Засега обаче управлението на самолетната компания не наподобява обезпокоеното, макар че данните за продажбите на самолетни билети за първата половина на 2020 година не дават мотиви за доста оптимизъм. По думите шефа на EasyJet Йохан Лундгрен, равнището на продажбите е " насърчаващо ", визирайки символичния растеж по отношение на същия интервал на миналата година, написа немският Handelsblatt.

Инвеститорите също към момента не наподобяват уплашени, може би тъй като акциите на самолетната компания въпреки всичко набъбнаха с 4%. Причината по тази причина обаче евентуално е друга - по-ранното от предстоящото обявяване на резултатите.

Изнесените данни обаче демонстрират, че сполучливият модел на нискотарифните самолетни компании, които през последните години набраха огромна скорост, стартира да затихва. Причината: огромната конкуренция и все по-големите разноски.

Въпреки че EasyJet е превозила с 9% повече пасажери през финансовата 2019-а или общо 96.1 милиона, финансовият резултат на сдружението се утежнява поради множеството разноски за гориво и самолети. Числата " рефлектират на високата конкуренция и са знак за намаляващо търсене ", изяснява Джон Стрикланд от консултантската компания JLS Consulting, представен от изданието.

Подобна е и обстановката при различен огромен нискотарифен транспортьор - ирландската Ryanair. При него спадът в чистата облага за последната финансова година доближи 40% до 885 милиона евро, като в същото време шефът на самолетната компания Майкъл О " Лиъри понижи упованията си за идната от 950 до 900 милиона евро.

Финансовите проблеми стопират мениджърите на двете самолетни компании да уголемяват предлагането на дестинации. Даже противоположното, настъпи време за усъвършенстване на разноските. EasyJet стартира към този момент сходна самодейност, която би трябвало да спомогне за намаляването на разноските с 139 милиона паунда. От друга страна съперникът Ryanair стартира да затваря бази - като тази на Канарите, и да редуцира хора.

" От 2012 година насам следим непрекъснат растеж на нискотарифния сегмент. Този растеж завърши през лятото, като предложенията през юли 2019 понижават с 1% до 6683 броя по отношение на миналата година ", се споделя в отчет на немски център за проучване на авиацията DLR.

Промяната в наклонността има доста аргументи. От една предлагането през годините доближи свръх равнища, като конкуренцията за пазарен дял принуди самолетните компании да оферират от ден на ден дестинации. Резултатът: цените на билетите паднаха фрапантно. Така да вземем за пример при EasyJet приходът от продадено място е намалял с 1.8%, а разноските за същото място са нарастнали с 1.5%, като на първо място това се дължи да увеличените разноски за горивото керосин.

Ето за какво тази обстановка принуждава мениджърите на нискотарифните самолетни компании да търсят решение и то е в нарастването на цената на билетите. Така да вземем за пример съгласно отчета на центъра за авиация предложенията в следения интервал са сред 44 и 111 евро при равнища от 38 до 100 евро преди година. Според специалистите тази наклонност на повишаване ще продължи. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР