Най-силната геомагнитна буря за последните 6 години се появи на

...
Най-силната геомагнитна буря за последните 6 години се появи на
Коментари Харесай

Най-мощната геомагнитна буря от 6 г. покри Земята, има неочаквани последствия ВИДЕО

Най-силната геомагнитна стихия за последните 6 години се появи на Земята в петък. Тя беше предизвикана от гигантско изхвърляне на плазма от коронална дупка на Слънцето. Но учените не съумяха да плануват появяването на тази стихия, вследствие на която полярните сияния можеха да се следят в Съединени американски щати.

Според учените геомагнитната стихия, която е покрила Земята, принадлежи към равнище G4 по 5-степенна канара за оценка на сходни събития (тоест най-мощната допустима геомагнитна стихия може да има равнище G5). Неочаквано мощната стихия докара до доста красиви полярни сияния чак до най-южните щати на Съединени американски щати, което единствено по себе си е извънредно извънредно, пише Live Science. Първоначално учени, които следят галактическото време, предвидиха геомагнитна стихия от равнище G2 на Земята на 23, 24 или 25 март, само че никой не очакваше тя да бъде толкоз мощна.
 Полярно зарево Снимка: Live Science
Геомагнитната стихия породи в петък, 24 март, заради обстоятелството, че няколко дни по-рано Слънцето избухна в коронална дупка (специална област в атмосферата на звезда). От короналната дупка, която беше 20 пъти по-голяма от Земята, избяга великански поток от плазма, който прелетя през космоса със междинна скорост от 2,1 милиона км/ч.
 Полярно зарево  Снимка: Live Science
Според Тамита Сков, академик, който учи галактическото време, поток от слънчева плазма се е разрушил в магнитното поле на Земята сутринта на 24 март, което е предизвикало появяването на геомагнитна стихия на планетата.
 Полярно зарево Снимка: Live Science
" Това неповторимо изхвърляне се различаваше от естествените изригвания на Слънцето, макар че не са неповторими, само че са по-трудни за наблюдаване. Затова първичните прогнози за силата на геомагнитната стихия не се оправдаха ", споделя Сков.
 Полярно зарево  Снимка: Live Science
По време на доста мощни геомагнитни стихии на Земята полярните сияния могат да се появят доста по на юг. Всъщност това се случи и този път, когато доста поданици на Съединените щати, до южните щати, следиха ярки полярни сияния, каквито в никакъв случай не са виждали в небето над техните райони. Друга последица от появяването на най-силната геомагнитна стихия от 6 години насам беше краткотрайно спиране на радиокомуникациите и навигацията.

Witnessed literally the most insane aurora of my life tonight in Fairbanks. This was unreal.
— Vincent Ledvina (@Vincent_Ledvina)

Геомагнитните стихии от G1 до G3 могат да причинят незначителни разстройства в радиокомуникациите и енергийните системи, споделят учени. Бурята от равнище G4 се смята за по-опасно събитие, макар че този път не се е случило нищо пагубно. Що се отнася до геомагнитната стихия от равнище G5, която не е записана на Земята от доста дълго време, тя може съществено да навреди на работата на доста електрически уреди, да деактивира радиокомуникациите и енергийните системи за дълго време.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР