Най-щастливите хора на планетата са на път да получат подкрепа

...
Най-щастливите хора на планетата са на път да получат подкрепа
Коментари Харесай

Финландската централна банка готви план за финансово ограмотяване на гражданите

Най-щастливите хора на планетата са на път да получат поддръжка в ръководството на своите финанси. Във Финландия, която заема първото място в отчета на Организация на обединените нации за международното благополучие, централната банка приготвя тактика за финансово ограмотяване на жителите, написа Блумбърг.

Идеята, идваща от страната, която и сега се показва по-добре от повече богати страни в света в просветителната света, е да се откри дали усъвършенстваното обучение в областта на финансите би предиздвикало финландците да теглят по-малко заеми.

Причината за предприемането на тази мярка се крие във обстоятелството, че през последните две десетилетия дългът на финландските семейства с е удвоил на фона на ниските лихви и растежа на безкешовите заплащания,

Финландците са известни с софтуерната си съобразителност, илюстрирана от годините на доминация на Nokia на пазара за мобилни телефони. Темпото, с което възприемат цифровите заплащания, обаче наподобява вреди на дисциплината им при харченето.

В резултат на това цели 7% от финландското популацията от 5,5 млн. души не съумяват да заплащат сметките си. Това съставлява растеж от една трета в границите на едно десетилетие. През последните години управляващите в страната предизвестяват точно за прекомерно бързия напредък на потребителските заеми във Финландия.

„ Много хора изпитват компликации при изчисляването на своите разноски, на това какъв брой пари ще им останат до края на месеца и какъв брой ще могат да си разрешат да вземат назаем “, разяснява Джyxa Πaнтцap, реализатор шеф на организацията Guarantee Foundation, която оказва помощ на мощно задлъжнелите да се научат да ръководят финансите си.

По неговите думи новата реалност, в която кешът на процедура изчезва от нашето полезрение, е такава, че хората към този момент имат „ мъгливи показа за парите си “.

Преди към 20 години 70% от заплащанията в магазините във Финландия са били осъществявани в кеш, до момента в който транзакциите с карти са отговаряли за останалите 30%. Днес резултатите са обърнати – картите, мобилните заплащания и други цифрови услуги дават отговор за над 80% от транзакциите, посочвам данни на финлaндcĸaтa цeнтpaлнa бaнĸa за 2018 гoдинa.

„ Потребителите значително са се пренесли в цифровия свят, що се отнася до заплащанията “, разяснява шефът на банката Оли Рен.

„ Хората към този момент нямат физически бюджетни ограничавания, както в предишното, и това прави по мъчно ръководството на техните финанси “, прибавя той.

Именно тук идва и ролята на централната банка. Първата и стъпка в нейния проект за финансово ограмотяване на жителите минава през събирането на база данни с положителни практики от организации, които имат опит в работата със задлъжнели жители. След това от банката ще зададат „ национални цели за финансова просветеност “ и ще работят с трети страни за тяхното осъществяване.

Финландия към този момент е създала други способи за ограничение на задлъжнялостта на семействата. Финансовият регулатор в страната постави таван на жилищните заеми до 85% от цената на парцела, като в същото време с това финансовото министерство приготвя спомагателни рестрикции.

До 2023 година държавното управление желае да има указател със заемите на всички свои жители, който да помогне на кредиторите при решенията им за разпределяне на нови заеми.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР