Най-сериозният недостиг в системата на здравеопазването е на медицински сестри.

...
Най-сериозният недостиг в системата на здравеопазването е на медицински сестри.
Коментари Харесай

Недостиг на медици: В системата липсват медицински сестри, лични лекари и психиатри

Най-сериозният дефицит в системата на опазването на здравето е на медицински сестри. Това демонстрира проучване на Съвета за стопански разбори към Министерския съвет. Почти 17 хиляди сестри са нужни, с цел да достигнем усреднените стойности за Европа. В момента на един доктор се пада по-малко от една сестра, а това е извънредно неподходящо за съответното действие на здравната система, се показва в отчета. Липсват и общопрактикуващи лекари - нужни са най-малко още 1000, т.е. с най-малко 25 % да се усили настоящия им брой. Недостигът на психиатри е от години - сега липсват 460 лекари с тази компетентност. През 2021 година едвам 11 души са специализирали психиатрия.

Трима хирурзи, рентгенолог, невролог, ендокринолог, нефролог, микробиолог - експерти, които липсват в болничното заведение в Разлог. Кърджали, Хасково и Благоевград са областите с максимален дефицит на лекари.

" Ние отиваме към все по-зле и по-зле от страна на наличност на фрагменти ", сподели доктор Огнян Митев – шеф на МБАЛ – Благоевград.



Броят на лекарите у нас е по-висок от междинното за Европа. Но има мощен дисбаланс в разпределението на медиците по места и интереса към избрани специалности. Едва в шест области – София, Пловдив, Варна, Плевен, Стара Загора и Бургас - работят над половината от всички медици у нас. Около една трета от тях са в столицата.

" Ако не се вземат ограничения в този момент, с цел да може да преодоляваме дефицитите последователно, предвид на застаряването на експертите в бранша след 10 години казусът ще е доста по-остър ", сподели Ралица Симеонова-Ганева - Съвет за стопански разбори.

Критична и към този миг е обстановката с медицинските сестри. Средно за страната една сестра дава отговор за 30 пациенти. Ако няма фрапантна смяна в броя на новозавършилите, които остават в България, ще са нужни десетилетия, с цел да се компенсира сегашния дефицит.

" Справяме се с цената на повече работа с изключителни наряди ", сподели доктор Огнян Митев – шеф на МБАЛ – Благоевград.

" Колкото и да усилваме броя на приема, няма толкоз искащи ", сподели Илко Гетов - зам. министър на опазването на здравето.

От Съвета предлагат незабавни ограничения, с цел да се преодолеят дефицитите. Особено внимание съгласно тях би трябвало да се обърне на изискванията на труд и по-справедлива система на възнаграждение.

По тематиката работиха: Мая Димитрова, Али Мисанков
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР