Най-сериозния проблем по чистотата на атмосферния въздух е повишените норми

...
Най-сериозния проблем по чистотата на атмосферния въздух е повишените норми
Коментари Харесай

Нено Димов: Най-сериозният проблем за въздуха е завишените норми на фини прахови частици

Най-сериозния проблем по чистотата на атмосферния въздух е нарасналите правила на фини прахови частици (ФПЧ). Това сподели министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той откри конференция по тематиката.

Министърът добави, че има кметове и общини, които не разпознават този проблем, или не го разпознават като задоволително сериозен и не му отделят внимание. Той добави, че това е проблем и поради незадоволително финансиране и даде образец с общините, които имат най-вече компликации - Видин, Монтана Враца, където има огромна безработица и малко финансови средства. По-малките общини нямат потенциал да дефинират казуса, нито да намерят решение , или да отделят средства за решаването му, означи Димов. Според него би трябвало да се увеличи гражданската интензивност.

Сред проблемите на национално равнище е забавянето на изработването на национална стратегия за качеството на атмосферния въздух , което ще докара до закъсняване на отпущането на ресурса от 115 млн. лева, планувани в Оперативна стратегия " Околна среда ", за този бранш, разясни министърът.

Димов очерта два съществени казуса за високото равнище на фини прахови частици във въздуха - битовото отопление и превоза . За битовото отопление той сподели, че би трябвало да има ясни условия за наличието на пепел и сяра за продаваните горива, да е по-ниска влажността на дървесината, която се употребява за отопление и въглищата и брикетите да се продават пакетирани. Според министъра би трябвало да има явен режим за наказания, както и да се подтиква и поддържа подмяната на уредите за отопление.

По отношение на превоза, би трябвало да се води битка с изпускането на нездравословни излъчвания , като една от ограниченията е КАТ да може да отхвърля първа регистрация на коли с изчезнал катализатор. Друга мярка е КАТ да може да управлява по пътищата за съществуването на катализатор в колите. Трябва да се промени законодателството, тъй че пунктовете, които изкупуват боклуци, да не могат да изкупуват катализаторите.

Вицепремиерът Валери Симеонов сподели, че подобряването на атмосферния въздух е главен приоритет на държавното управление. Надявам се че всички институции ще стартират да работя дружно, уточни той и добави, че наказателната процедура против България за чистотата на въздуха не би трябвало да се позволява. Трябва да вземем превантивни незабавни ограничения, добави той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР