Най-сериозната реформа в защитата на личните данни в ЕС влиза

...
Най-сериозната реформа в защитата на личните данни в ЕС влиза
Коментари Харесай

Днес влизат в сила новите правила за личните данни

Най-сериозната промяна в отбраната на персоналните данни в Европейски Съюз влиза в действие през днешния ден - става въпрос за Общият правилник за отбрана на персоналните данни (GDPR). Досегашната европейска инструкция бе от 1995 година За тези двадесетина години интернет стана всеобщо наличен, обществените мрежи изгряха и някои започнаха да залязват, а интернетът на нещата е на път да навлезе в живота на елементарния човек. Ето за какво беше извънредно време да се сътвори ново европейско законодателство, което да пази неприкосновеността на жителите.

Вероятно най-важната смяна е фактът, че новото законодателство ще се ползва и върху компании, които са основани отвън Европейски Съюз, само че обработват персоналните данни на европейски жители, отбелязва се в осведомителният уебсайт на Европейска комисия. Същото важи за обработката на данни, в случай че тя се прави отвън съюза и визира оферти на артикули или услуги на европейските жители. Териториалният обсег на директивата от 1995 година бе противоречив.

Глобите за нарушаване на регламента могат да доближат до 20 млн. евро или 4% от световния оборот (в взаимозависимост кое число е по-голямо). Тези санкции се плануват за най-тежките прегрешения.

Основните дефиниции на регламента четете тук.

Основните обвързване на фирмите четете тук.

Критиките към промените в българския Закон за отбрана на персоналните данни четете тук.

За всеобщото търсене на длъжностни лица по отбрана на персоналните данни четете тук.

Експертно мнение за това по какъв начин се ползва GDPR четете тук.

Как " Facebook " се готви за въвеждането на новите правила четете тук.

Готови ли са националните регулатори четете тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР