Най-съвременната апаратура за неинвазивно (без биопсия) диагностициране на вируса на

...
Най-съвременната апаратура за неинвазивно (без биопсия) диагностициране на вируса на
Коментари Харесай

ВМА е с нова апаратура за диагностика на Хепатит С, 91 000 души са инфектирани с вируса

Най-съвременната инсталация за неинвазивно (без биопсия) диагностициране на вируса на хепатит C (HCV) е разполагаем на експертите от Военномедицинска академия (ВМА), оповестиха от пресцентъра на ВМА.

Статистиката сочи, че 91 000 души в България са инфектирани с вируса, който може да докара до развиване на чернодробна цироза и рак на черния дроб, в случай че не се лекува в точния момент.

Лечението на хепатит С, което се поема напълно от НЗОК за всички здравноосигурени пациенти, води до цялостно изцеление, само че преди да се стартира, е нужна характерна диагностика за определяне на вируса в кръвта (активна инфекция) и установяване на степента на чернодробна увреда.

Досега чернодробната биопсия беше наложително условие за започване на лекуване и се явяваше преграда пред доста пациенти с Хепатит С. От 1 октомври 2019 година влезе в действие нова разпоредба на НЗОК, според която биопсията отпада, в случай че оценката на чернодробната увреда бъде направена с други способи - ехографски и лабораторни, и единствено в лечебни заведения, които имат сертифицирани лаборатории за проучване на вируса на хепатит С ( EN ISO 15 189 - Медицински лаборатории. Изисквания за качество и подготвеност ). В България има единствено две такива лаборатории, една от които се намира точно във ВМА.

Специалистите от Клиниката по гастроентерология разполагат и с най-съвременната инсталация за неинвазивно (без биопсия) проучване на степента на чернодробна увреда - еластогарфия. Пациентите, инфектирани с вируса на хепатит С, могат да получат оценка на наличната зараза и чернодоробна увреда изцяло гратис за тях, по клинична пътека на НЗОК. Не се заплаща нито едно от изискваните от НЗОК проучвания за започване на антивирусно лекуване.

Клиниката по гастроентерология на ВМА има акредитация от НЗОК за издаване на протоколи/предписване на скъпоструващи медикаменти.

Всеки искащ може да направи консултация в Поликлиника - ВМА, с направление от персонален доктор.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР