Най-рисковите секции в страната са в общините Хайредин, Братя Даскалови

...
Най-рисковите секции в страната са в общините Хайредин, Братя Даскалови
Коментари Харесай

Антикорупционния фонд: Около 10% от гласовете на избори идват от купен и контролиран вот

Най-рисковите секции в страната са в общините Хайредин, Братя Даскалови и Гурково. Това пък демонстрира разбор на Антикорупционния фонд.

 

Акциите против търговията с гласове и битовата престъпност в страната ще се усилят, увери основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

 

" В голямата си част контингентът който прави престъпни закононарушения е същият, който и купува гласове ", сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров.

От вътрешното министерство обявиха, че имат упоритостта да пресекат всички благоприятни условия за операции, които дава хартиената бюлетина. Във всяка регионална дирекция е изработен разбор и инспекция на лицата, които са се занимавали с пазаруване на гласове. Полицаи също ще бъдат проверявани.

 

" Ако има и минимален сигнал за някаква взаимозависимост на наш чиновник в незабавен порядък да се извърши инспекция по този сигнал и най-малкото, което може да се случи е този чиновник да бъде рутиран в различен регион, където няма данни за такива обвързаности. "

Анализ на Антикорупционния фонд демонстрира, че при парламентарни избори към 10 % от гласовете могат да се появят от по този начин наречените рискови секции, където има подозрения за платен и следен избор. Една секция се дефинира като рискова по три знака. Един от тях - внезапно отклоняване в пристрастията на гласоподавателите от избори до избори.

 

" В столичния квартал Христо Ботев да вземем за пример на априлските избори имаше няколко секции, които означиха над 90 % интензивност, а на идващите избори те означиха резултати от 14-20 % интензивност. Говорим за доста сериозен отлив, който не може да се изясни с наклонността за повсеместен спад в страната ", Марио Русинов, анализатор от Антикорупционния фонд.

 

Рисковите секции са най-вече в райони с невисок стопански стандарт и учебен ценз.

 

" Общини, в които следим нараснала интензивност в проблематичните секции са Хайредин, Братя Даскалови, Гурково. Не постоянно купеният избор се случва с благословията на партията. Много постоянно се случва и от името на кандидат-депутат, който желае да обърне листите и да влезе в Народното събрание ", разяснява още Русинов.

 

Контролираният и платен избор става важен фактор при оспорвани борби за първото място, както и при предоляване на бариерата от 4 % за влизане в Народното събрание. Освен бедността в някои райони на страната, неналичието на строги санкции също поддържа сходна порочна процедура.

 

" За страдание в голямата си част присъдите, които следват след прикрлючване на досъдебните производства са условни, след съглашение, което прави още веднъж хората в идващите избори участници в този развой ", сподели основният секретар на Министерство на вътрешните работи.

Купуването на гласове се санкционира със затвор до шест години и санкция от 10 000 до 20 000 лв..
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР