Най-рискови за уязвимите групи потребители са секторите на телекомуникационните и

...
Най-рискови за уязвимите групи потребители са секторите на телекомуникационните и
Коментари Харесай

КЗП:„Секторите телекомуникации, финансови услуги и продукти-панацея са най-рисковите за някои групи потребители”

Най-рискови за уязвимите групи консуматори са секторите на телекомуникационните и финансовите услуги, както и на продуктите за възстановяване на здравословното положение. Това сподели по „ Дарик ” радио ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

„ Когато към потребителите са ориентирани послания, свързани с продукти-панацея, с които сякаш за първи път може да се реши проблем, пред който десетилетия наред науката и медицината остават безсилни, това в доста огромна степен крие риск за комерсиална машинация ”, акцентира Маргаритов.

За укрепване на въздействието при представянето на сходен вид лекарства и резултатите от използването им някои търговци употребяват така наречен „ удостоверение за престиж ”. „ Това са случаите, в които се залага на престижа на обществено известни персони за промотирането на дадени артикули, от време на време даже без тяхното познание и единодушие. Или тогава, когато сякаш тези предлагани артикули са минали през друг вид лаборатории, медицински институти, изпитвания, получили са висока оценка на дадени медицински лица и така нататък, това са постоянно по-рискови предложения. Хората би трябвало да си дават сметка, че когато – колкото и да не ни се ще да е по този начин, стандартната медицина и просвета не е съумяла към момента да откри повсеместен лек или пък за някои болести и съответен подобен, доста мъчно може да се чака това да го е направил някой, който продава в магазина или в зала на промоция и така нататък ”, обърна внимание ръководителят на КЗП.

Според Маргаритов телекомуникационният бранш също крие повече опасности за уязвимите групи консуматори. Той даде съответни образци по какъв начин неточни дейности на телекоми са сложили на тестване по-възрастни хора и деца. „ Преди известно време имаше случай, в който потребителите не бяха известени за това, че се трансформират изискванията, при които могат да зареждат своите предплатени карти за мобилни телефони. В резултат на това точно подобен вид уязвими групи – по-възрастни хора, възпитаници и така нататък, се оказа, че в един миг не е допустимо да избират номера, тъй като не са разбрали, че е трябвало на по-кратък интервал от време да заредят още веднъж своята карта, а не са били изчерпали сумите по тази карта ”, описа ръководителят на КЗП. Той бе безапелационен, че това съставлява нелоялна комерсиална процедура, целяща да засегне точно хората, които по-трудно биха могли да се ориентират в новите условия.

В по-минали интервали пък са били сключвани с хора от „ третата възраст ” непосредствено по телефона контракти за телекомуникационни услуги, само че след това е зародила законова възбрана за това. „ Те даже не разбираха, че с изразяването на своето позитивно отношение към показан им по телефон даден артикул, без дори да позволен, са си го купили и на процедура са се оказали обвързани от комерсиална договорка ”, разяснява Маргаритов.

Председателят на КЗП даде и препоръки по какъв начин да бъдат избегнати сходен жанр проблеми: „ Да се внимава, когато се изследват изискванията при подобен вид покупко-продажби, които са в рисковите групи. Винаги, когато имате съмнение, по-скоро разсъждавайте на правилото, че не е безусловно може би в този момент моментът, в който би трябвало да извършите тази покупка. Може да обмислите в допълнение и към този момент тогава, в случай че сте по-убедени, че желаете да си купите въпросното нещо, да си го купите. ”

Маргаритов предизвести, че от време на време търговците търсят всевъзможни разновидности, с цел да не удовлетворят претенцията на потребителя и тогава се постанова намесата на контролния орган. „ Важно е потребителите да реагират в точния момент. Има и чисти хипотези, в които е изминал срокът за практикуване на обещано право и ние за жалост в такива случаи бихме могли да помогнем единствено в случай че в границите на помирително произвеждане търговецът реши, че може да направи крачка към решаването на подобен потребителски проблем. Затова – здравословен потребителски песимизъм, премислени решения и осъществяване на разноски едвам тогава, когато сме оптимално уверени, че сключваме една преференциална договорка ”, приключи той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР